10 NAMIRNICA KOJE ČISTE PLUĆA: Za lakše disanje, a umanjuju i efekte pušenja

Antioksidansi prisutni u luku čiste pluća od toksina izazvanih pušenjem

  • Jeste li znali

  • 23. Jan. 2020  23. Jan. 2020

  • 0

Pušači su najčešće žrtve raka pluća - mada treba uzeti u obzir i zagađenje - i zbog svoje navike moraju više da paze na svoje zdravlje, a postoji određena hrana koja im može pomoći u “čišćenju pluća” i djeluje blagotvorno na taj važan organ.

Od broja umrlih ljudi u odrasloj dobi, svaki deseti je bio žrtva dijagnoze kancera pluća - opake bolesti koja najčešće pogađa pušače. Istraživanja pokazuju da nastanku raka najčešće prethode brojne prethodne infekcije, hronični bronhitis i dugotrajno uživanje u toj nezdravoj navici, piše 24.hr.

Ako ne možete da prestanete s pušenjem ili barem da smanjite pušenje, svakako bi trebalo da obratite više pažnje na ostale navike i učinite ih zdravima. Npr. redovno vježbanje i zdrava ishrana mogu značajno da pomognu. Stručnjaci su izdvojili ovih 10 namirnica koje imaju blagotvorni učinak na pluća.

1. Grejpfrut

Konzumiranje jednog do četiri grejpa sedmično smanjuje šansu od raka respiratornih organa.

2. Brazilski oraščići

Brazilski oraščići bogati su selenom i vitaminom E i smanjuju rizik od raka pluća.

3. Luk

Antioksidansi prisutni u luku čiste pluća od toksina izazvanih pušenjem.

4. Voda

Pijte osam čaša vode dnevno.

5. Sok od mrkve

Popijte 300ml ovog soka dok doručkujete.

6. Đumbir

Đumbir pomaže u uklanjanju sluzi koja nastaje unošenjem mliječnih proizvoda, pšenice i soje. Takođe sadrži i antioksidanse koji će ukloniti toksine izazvane pušenjem.

7. Biljni čaj

Biljni čaj će podstaći crijeva da se “riješe” toksina.

8. Sok od brusnice

Pijte svakog dana 400ml soka od brusnice prije odlaska na spavanje. Ovaj sok eliminiše bakterije u plućima koje izazivaju infekcije.

9. Sok od ananasa

Pijte 300ml cijeđenog soka od ananasa jer sadrži antioksidanse koji su korisni za naš respiratorni sistem.

10. Topla voda i limun

Dva limuna iscijediti u toplu vodu i popiti prije doručka.

(SB/Domacica.com)   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...