AKO SU SMJELI DRUGAČIJE: Ruski parlament jednoglasno podržao Putinovu reformu ustava

Donji dom ruskog parlamenta jednoglasno je dao inicijalnu potporu dalekosežnim ustavnim promjenama koje je predložio predsjednik Vladimir Putin, koje se smatraju pokušajem jačanja njegova utjecaja nakon što mu istekne mandat.

  • Svijet

  • 23. Jan. 2020  23. Jan. 2020

  • 0

Reforme, koje je Putin predstavio prošli tjedan, podržalo je svih 432 zastupnika koji su bili nazočni. Nitko nije glasao protiv niti je bio suzdržan.

Dumu kontrolira vladajuća proputinovska stranka Jedinstvena Rusija.

Ustavne promjene otvorit će, po mišljenju analitičara, Putinu prostor da zadrži utjecaj kada mu 2024. istekne mandat, premda je tokom vikenda kazao da ne podržava sovjetsku praksu doživotnih lidera.

Ruski ustav nije mijenjan preko 25 godina

Reforma predviđa smanjenje širokih predsjedničkih ovlasti i jačanje ovlasti parlamenta.

Putin još nije otkrio kakvi su mu planovi nakon što napusti Kremlj.

Prije nego što postanu zakon, ustavne amandmane mora usvojiti donji dom u još dva čitanja, a potom i gornji dom te razmotriti regionalni parlamenti. Na kraju ga Putin mora potpisati.

Ruski ustav nije mijenjan od 1993., a Putin je rekao da bi reformu trebalo staviti i na referendum.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...