NEVJEROVATNO, ALI ISTINITO: Naučnici vratili glas mumiji staroj 3000 godina. Poslušajte kako zvuči

Naučnici su pomoću 3D print tehnologije ponovno kreirali glasnice mumificiranog egipatskog svećenika koji je živio prije 3.000 godina i saznali kako je zvučao njegov glas.

  • Šareni svijet

  • 23. Jan. 2020  

  • 0

Uspjeli su precizno reproducirati jedan zvuk koji nalikuje dugačkom spoju slova e i a.

"Zvuk koji čujete proizvode njegove glasnice iz položaju u kojem leži u sarkofagu", rekao je elektrotehničar David Howard s londonskog sveučilišta Royal Holloway.

Očuvane glasnice

Howard je već ranije istom metodom reproducirao glasnice i glasove živućih ljudi, uključujući i svoj, te ustanovio da su proizvedeni zvukovi vrlo realistični i da uistinu nalikuju originalu. No, ovo je prvi put da je ovu tehnologija primijenio na ljudskim ostacima.

alt

Za prvi takav poduhvat Howard i njegovi kolege odabrali su mumiju egipatskog svećenika Nesyamuna koja se nalazi u muzeju Leeds u Velikoj Britaniji. Meko tkivo u grlu i vokalnom traktu mumije bilo je podosta sačuvano tako da je Nesyamun bio izvrstan kandidat za ovaj pokus, piše CNN.

 

Možda ćemo uskoro čuti kako je pjevao drevni svećenik

Howard sada planira drugu fazu ovog zanimljivog projekta u kojoj će pokušati reproducirati zvuk svećenikovog pjevanja. Naime, Nesyamun je bio bilježnik i svećenik u vrijeme vladavine faraona Ramzesa XI, a često je prilikom obavljanja svojih ritualnih dužnosti pjevao i melodično izgovarao molitve.

"Egiptolozima je već poznata fonetika i način izvođenja glazbe tog razdoblja tako da možemo reproducirati dijelove onoga što je zapravo pjevao".

Da bi to učinio, Howard namjerava pomoću računalnog softvera kreirati jezik koji bi odgovarao glasnicama te veličine. Naime, jezik igra glavnu ulogu u govoru i pjevanju, a Nesyamunovi jezični mišići nisu dobro sačuvani. Arheolozi smatraju da je svećenik umro u 50-im godinama života, a vidljivo je da je imao jako istrošene zube i bolest desni.

alt

"Ako mu kreiramo jezik, moći ćemo ga uskladiti s njegovim vokalnim traktom. To je izvedivo, ali i zahtjevno", kazao je Howard.

(Index.hr/SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...