OTKRILI KARTE: Ova je europska država završila testiranje BORBENOG DRONA, pogledajte ga na djelu... (VIDEO)

Otkrili su da će letjelicu certificirati i prilagoditi potrebnim NATO standarda

  • HiTec

  • 26. Jan. 2020  26. Jan. 2020

  • 0

Talijanski proizvođač avijacijske i vojne tehnologije Leonardo ovoga je mjeseca prvi puta u letu testirao svoju borbenu bespilotnu letjelicu Falco Xplorer

Falco Xplorer S/N0001, poletio je 15. januara iz zračne baze Trapani na zapadu Sicilije, krstario oko sat vremena nad tamošnjim zaljevom, te na kraju sigurno sletio natrag u bazu.

Falco Xplorer bespilotna je letjelica s primarno vojnom namjenom. Duga je 9 metara, raspon krila joj je 18,5 metara, a najviša masa kod polijetanja 1,3 tone (od čega do 350 kg može činiti teret). Pogoni je motor Rotax 914 snage 115 KS, a u zraku bi trebala moći autonomno ostati i preko 24 sata, uz najvišu brzinu višu od 200 km/h i plafon leta od nešto preko 9 kilometara (30.000 stopa). Izgledom neodoljivo podsjeća na američke modele Predator i Reaper, a Talijani ističu da joj je primarna svrha izviđačka, a ne borbena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...