KUHA NA BLISKOM ISTOKU; ERDOGAN JE SPREMAN NA NAJGORE: "Ne može se očekivati milost..."

Turska podržava međunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva, sa sjedištem u Tripoliju, i više puta je opisala Haftara i njegove snage kao nelegitimne, prenosi Reuters

  • Svijet

  • 26. Jan. 2020  

  • 0

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u nedjelju da se ne može očekivati da će komandant pobunjeničke Libijske nacionalne armije (LNA), penzionirani general Khalifa Haftar, poštovati primirje između njegovih snaga i provladinih trupa u Libiji.

"Ne može se očekivati milost i razumijevanje od nekoga poput Haftara kada je riječ o primirju", rekao je Erdogan, komentirajući nova kršenja primirja.

Turska podržava međunarodno priznatu Vladu nacionalnog jedinstva, sa sjedištem u Tripoliju, i više puta je opisala Haftara i njegove snage kao nelegitimne, prenosi Reuters.

U posjeti afričkim zemljama

Erdogan će, u okviru afričke turneje, posjetiti Alžir, Senegal i Gambiju.

Tokom posjete Alžiru trebao bi se sastati s predsjednikom Abdelmadjidom Tebbouneom te učestvovati na Tursko-alžirskom biznis forumu, prenosi Anadolija.

Prije zvanične posjete Alžiru, izjavio je da je njegova zemlja odlučna da u narednom periodu dodatno produbi odnose s afričkim državama.

"Zajedničkom izjavom, koju će potpisati dvojica predsjednika, bit će uspostavljeno vijeće za saradnju na visokom nivou između Turske i Alžira", saopćeno je iz Ureda turskog predsjednika.

Dalje se navodi da će Erdoganova posjeta Gambiji biti od historijskog značaja, jer će "ovo biti prva zvanična posjeta predsjednika Turske toj afričkoj zemlji".

"Tokom posjeta afričkim zemljama bit će potpisani brojni sporazumi, usmjereni na dodatno jačanje bilateralnih odnosa", navodi se.

Zamah u odnosima Turske i Afrike

U pratnji turskog predsjednika su brojni državni ministri, uključujući šefa diplomatije Mevluta Cavusoglua i ministra odbrane Hulusi Akara.

Odnosi između Turske i Afrike dobili su značajan zamah nakon što je Afrička unija u januaru 2008. godine Tursku proglasila za strateškog partnera afričkog kontinenta.

Erdogan se prije posjete dotakao dešavanja nakon zemljotresa u Turskoj, naglasivši da su sve državne institucije odmah nakon nesreće stavile na raspolaganje sve postojeće kapacitete kako bi se spasili ugroženi ljudi.

"Nastavljamo poduzimati ogromne napore kako bi pomogli ugroženim stanovnicima. Turska će ovu katastrofa prebroditi jedinstvom i solidarnošću", kazao je Erdogan.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...