MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: Sumnjate da vam motor troši previše ulja, evo koji su razlozi i kako ćete to sami provjeriti…

Svaki motor troši ulje, jer treći klipni prsten kad klip ide iz gornje u donju mrtvu točku, ne ostruže cijeli sloj ulja i ono potom izgori

  • Auto

  • 27. Jan. 2020  

  • 0

Normalno je da motor troši 0,1 do 0,3 litre ulja na 1.000 kilometara. Kod dizelaša često nastaje privid da motor ne troši ulje, jer gorivo koje ne izgori kapa u karter i nadomješta izgoreno ulje.

Ako motor troši previše ulja, treba razlučiti koliko od toga motor prolijeva, a koliko stvarno troši. Ulje se najčešće prolijeva (curi) na dihtunzima kartera i poklopca ventila, a kod starijih vozila s više kilometara i na semeringu radilice.

Zbog toga najprije provjerite koliko je to slučaj, a često može pomoći samo dotezanje vijaka na poklopcima kartera i ventila, dok u težim slučajevima treba izmijeniti dihtunge.

Trošenje u motoru događa se kroz vodilice ventila (gumice) i klipne prstenove/cilindre, a povezano je s općom dotrajalošću motora.

Detektira se mjerenjem kompresije hladnog motora – na cilindrima gdje je tlak niži od 8 bara prisutno je `propuštanje kompresije` te se može očekivati povećano trošenje ulja.

Za lociranje problema u cilindre se, kroz otvore svjećica, ulijeva po desetak kapi ulja. Ako potom, u mjerenju kompresije, tlak poraste, problem je u istrošenju klipnih prstenova. Ako ne poraste, problem je u istrošenju ventila, odnosno sjedišta ventila.

 

 

(SB / Autoportal)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...