NOVI PORAZ MILORADA DODIKA; NOVAKOVIĆ - BURSAĆ OSTALA BEZ TEKSTA: Osman Mehmedagić ostaje na čelu Obavještajno-sigurnosne agencije….

Snježana Novaković-Bursać, šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH u razgovoru za „Glas Srpske“ nagovijestila je rasplet političke krize u Parlamentu BiH

  • Politika

  • 27. Jan. 2020  27. Jan. 2020

  • 1

Ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić za novog direktora SIPA predložio je Darka Ćuluma, koji je prošao kompletnu konkursnu proceduru, ali su bošnjački ministri zatražili da se sa tim imenovanjem sačeka i da se u paketu imenuje i direktor OBA Osman Mehmedagić, koga protežira SDA. Proces imenovanja direktora OBA još nije ni počeo. Kako to komentarišete?

Vjerujem da stranke koje participiraju u formiranju vlasti na nivou BiH mogu pronaći adekvatnu mjeru međusobnog uvažavanja i prihvatanja - kako jedni drugih tako i realne situacije u kojoj djelujemo i završiti sva potrebna imenovanja u vrlo kratkom periodu. Ne vidim nikakvu korist od odugovlačenja.

Predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a i predstavnici srpskog naroda iz SNSD-a u Federaciji, smatraju da bi mjesto potpredsjednika FBiH, kao i neke ministarske pozicije u Vladi, trebalo da pripadnu legitimnim predstavnicima srpskog naroda, dok lider DF-a i predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra da su to samo puste želje. Kako to komentarišete i šta bi za Srbe u FBiH značilo da na značajnim pozicijama imaju svoje predstavnike?

Potpredsjednici FBiH će biti oni koji obezbijede odgovarajući podršku u Domu naroda i to je politička realnost. SNSD smatra da zahvaljujući podršci dobijenoj u sredinama u kojima živi najveći broj Srba u FBiH može legitimno i da zastupa taj narod u organima vlasti, za razliku od nekih koji imaju problem sa legitimitetom uopšte. Legitimitet dobijen na izborima, kako ga mi doživljavamo, je povezan sa stvarnim potrebama i problemima ljudi te percepcijom o tome ko može da ih adekvatno riješi.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...