GENIJALAC, PA TO TI JE: Pogledajte novi video spot Damira Imamovića, najavu za njegov nadolazeći album koji će biti objavljen...

... početkom marta

  • Kultura

  • 27. Jan. 2020  27. Jan. 2020

  • 1

Objavljen je video za prvi singl sa novog CD-a Damira Imamovića "O bosanske gore snježne". Radi se o pjesmi koju je napisao Omer Ombašić i poklonio je Damiru. O tom emotivnom susretu, Damir će reći: "Priča koja stoji iza ove pjesme je i predivna i tužna istovremeno. Prije nekoliko godina, javio mi se iz Švedske Omer Ombašić, divan čovjek i sevdalija.

Tokom rata protjeran je iz Vlasenice i od tada živi i radi u Geteborgu. Sreli smo se jer mi je htio pokazati stare pjesme koje je naučio od svoje majke i nane. I zaista su bile divne i autentične. Međutim, među njima se pojavila jedna za koju mi se učinila da bih je mogao pjevati jer me je svojom pričom jako potresla: 'O bosanske gore snježne, sevdalinko, puna čežnje...' i na dirljiv način oslikava njegov žal za rodnim krajem, rijekom Drinom, svim tim likovima koji žive još samo u pjesmama. Omer mi ju je poklonio i od tada tražim priliku da je snimim." 

U spotu korišten materijal kojeg su snimiili: VTF Studio, Imrana Kapetanović i Boris Stanišić. Montaža: Redžinald Šimek.

"O bosanske gore snježne" prvi je singl sa novog albuma Damira Imamovića. Kao što je već najavljeno, Damirov novi album izlazi 6. marta 2020. godine za londonsku kuću Wrasse Records.

Ime je dobio po kultnoj knjizi o južnoslavenskoj poeziji američkog profesora Alberta Lorda "Singer Of Tales" ("Pjevač koji pjeva priče"), a oko njega je okupljena zaista impozantna ekipa muzičara: legendarni američki kontrabasista Greg Cohen (Tom Waits, John Zorn, Bob Dylan, Ornette Coleman i dr.), majstor turskog kemenčeta Derya Türkan (Kudsi Erguner, Jordi Savall, Erkan Oğur i dr.) i virtuozna violinistica iz Sarajeva Ivana Đurić (Sevdah Takht Damira Imamovića). 

Producentski duo iza ovog albuma čine Joe Boyd (Pink Floyd, Nick Drake, REM) i Andrea Goertler (Saziso) dok je zvučni identitet osmislio višestruki dobitnik nagrade Grammy-a Jerry Boys (Buena Vista Social Club, Ali Farka Touree, REM i dr.)

(SB/PR Damira Imamovića)           

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...