SKANDALOZNO: Dodikovi mediji uoči Dana Holokausta minimizirali stradanja Jevreja u Auschwitzu

Uoči dana Holokausta SRNA je objavila članak pod naslovom «Čak i Aušvic bio humaniji od 'Silosa'» koji su prenijeli, između ostalih, Radio-televizija Republike Srpske (RTRS) i Alternativna televizija (ATV).

  • Mini market

  • 27. Jan. 2020  27. Jan. 2020

  • 3

U članku se ponavljaju uobičajene optužbe protiv vlasti RBiH, koju Dodikovi mediji optužuju da je u Silosu organizirala logor za Srbe.

Pored ostalog, u članku se navodi i izjava Predsjednika logoraša Republike Srpske Anđela Nosovića: «Od zatvaranja logora do danas oko 200 Srba je umrlo od posljedica mučenja, psihofizičkog zlostavljanja i iscrpljenosti», rekao je Nosović, «naglašavajući da je čak fašistički logor Aušvic iz Drugog svjetskog rata u nekim segmentima bio humaniji od Silosa», prenosi SRNA.

alt

Sveopći međunarodni konsenzus je da je Holokaust najveći zločin u historiji čovječanstva, a uzimajući u obzir činjenicu da je Auschwitz najveći koncentracioni logor, u kojem je ubijeno 1,1 miliona Jevreja, potpuno je degutantno minimizirati stradanja u Auschwitz, što u propagandne svrhe protiv Vlade RBiH rade mediji pod kontrolom vlasti RS.

Mnogi koji se bore za sjećanje na žrtve Holokausta (poput Eliea Wiesela) zagovarali su tvrdnju da je Holokaust zločin sa kojim se smije porediti nijedan drugi zločin.

Činjenica da je javna novinska agencija (SRNA) uoči međunarodnog dana Holokausta, koji se obilježava 27. januara, objavila članak u kojem se ne samo poredi već eksplicitno minimiziraju stradanja Jevreja u Auschwitzu predstavlja zapanjujuću poruku, prvenstveno žrtvama Holokausta i Jevrejskoj zajednici u BiH.

Zapanjujuća je i činjenica da je jedan od sagovornika SRNA-e i Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije RS, protiv kojeg je samo prije nekoliko dana Sud BiH potvrdio optužnicu za pomaganje u genocidu u Srebrenici.

(S. B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...