MILIJARDER U VELIKIM PROBLEMIMA: Elon Musk zatamnio sve svoje satelite, ali sve je uzalud....

Tvrtka SpaceX Elona Muska mogla bi ozbiljno ugroziti istraživanje svemira

  • HiTec

  • 28. Jan. 2020  

  • 0

Ambiciozni projekt koji bi trebao dovesti pristup internetu i u najzabačenije dijelove Zemlje mogao bi u potpunosti onemogućiti astronomska promatranja s površine našeg planeta

Tvrtka SpaceX Elona Muska mogla bi ozbiljno ugroziti istraživanje svemira. Njen projekt Starlink, u sklopu kojeg namjerava u orbitu oko Zemlje poslati 42 tisuće satelita, trebao bi omogućiti pristup internetu u zabačenim dijelovima planeta.

Trenutno ih oko Zemlje kruži 180. Plan je lansirati 60 novih satelita odjednom otprilike svaka dva tjedna do kraja ove godine.

Naglo povećanje broja Starlinkovih satelita na nož su dočekali profesionalni i amaterski astronomi jer ih te letjelice ometaju u promatranju i proučavanju svemira, ostavljajući jarke tragove preko snimki.

U SpaceX-u su obećali riješiti taj problem pa su iduću rundu satelita - zatamnili.

U ponedjeljak su lansirali eksperimentalno zatamnjenih 60 satelita'. Nisu otkrili kako su ih točno zatamnili.

Musk je u tvitu obećao kako Starlink neće blokirati nova otkrića i promijeniti izgled noćnog neba. Nije razuvjerio gnjevne znanstvenike, a u članku koji bi trebao biti objavljen kasnije ove godine navedeno je kako je odobrenje koje je američka regulatorna agencija Federal Communications Comission izdala za Starlink prekršilo zakon o zaštiti okoliša.

Zatamnjenje satelita ne samo što je tehnički zahtjevna zadaća, već neće niti riješiti najveće probleme na koje znanstvena zajednica upozorava, piše Business Insider.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...