"SVE ZAKONE MORAMO DA USKLADIMO S NATO": Šta piše u skrivenim tabelama Programa reformi BiH koje DODIK KRIJE KAO zmija noge...

Dodik je potom priznao da postoji dio koji nije podijeljen poslanicima, upućujući ih da sve traže u Predsjedništvu BiH!

  • Politika

  • 28. Jan. 2020  28. Jan. 2020

  • 0

Savjet ministara BiH, Vlada Republike Srpske i Vlada Federacije imaju stalnu obavezu da revidiraju svoje zakonodavstvo u cilju usklađivanja s NATO pravilima i zakonodavstvom.

To je navedeno u posljednjoj rečenici Programa reformi BiH, odnosno u njegovim tabelama, u kojima su navedeni rokovi za svaku pojedinačnu akivnost koju je BiH obećala NATO Alijansi u okviru dokumenta usvojenog u Predsjedništvu BiH 19. novembra prošle godine.

Međutim, ove tabele nisu dostavljene u Narodnu skupštinu RS od strane srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na raspravi koja je održana 23. decembra, piše Srpskainfo.

Kada je opozicija saznala za to, nastupio je gnjev, a potom cjelodnevno ometanje Dodika i ostalih zvaničnika Srpske. Dodik je potom priznao da postoji dio koji nije podijeljen poslanicima, upućujući ih da sve traže u Predsjedništvu BiH!

alt

Ipak, Predsjedništvo još zvanično nije objavilo ovaj dokumet. Do ovog trenutka nisu ga dostavili ni na adresu Srpskainfo, a navodno kompletan Program reformi o kome je riječ u ovom tekstu objavio je poslanik SDS u Predstavničkom domu BiH Dragan Mektić. U izjavi za Srpskainfo, Mektić tvrdi da je dokument autentičan i da ga je za njegove potrebe s engleskog jezika na srpski prevela za to ovlaštena osoba.

U poređenju s Programom refomi koji je svojevremeno dostavljen u NSRS, vidi se da je dio bez tabela gotovo isti, uz manje razlike u načinu prevođenja. Primjera radi, dok u Dodikovom dokumentu piše da Program regformi ne prejudicira članstvo u NATO, u Mektićevoj verziji se navodi da dokument ne govori o konačnoj odluci o članstvu.

Međutim, u tabelama koje su posljednji dio Programa reformi može se ipak naći nekoliko zanimljivih detalja, među kojima su i naređenja entitetima šta treba da rade. U dijelu koji govori o odnosu sa međunarodnim rezidencijalnim mehanizmom za krivične sudove, BiH je obećala da će do 2023. procesuirati najsloženije i prioritetne slučajeve ratnih zločina pred Sudom BiH i Tužilaštvom BiH, kao i procesuiranje drugih slučajeva pred sudovima entiteta i Brčko distrikta.

Kada je riječ o deminiranju, čak 25 godina poslije rata plan je da se „podrži obrazovni sistem u cilju uključivanja predškolske i školske djece u programe svijesti o minama“.

Kada se govori o ljudskim pravima, u 2020. smo obećali rekonstruisati kuće i stanove povratnika na teritoriji BiH i zatvaranje kolektivnih centara. U pravosuđu, koje je postalo rak-rana BiH, govori se o stalnom unapređenju odgovornosti pravosudnih zvaničnika, konstolidovanju VSTS tokom ove godine i poboljšanju sistema finansiranja institucija pravosuđa.

Asistenacija NATO je predviđena i kada budemo sređivali oblast životne sredine.

alt

– Uskladiti zakone sa standardima NATO i partnerskih zemalja fokusirajući se na upravljanje otpadom, kvalitet vode, kvalitet vazduha, zaštitu prirode i integrisanu prevenciju i kontrolu zagađenja, rješavanje pitanja “hot-spotova” u oblasti životne sredine, preventivne aktivnosti u cilju prevencije ekoloških nesreća, te ekološku reviziju perspektivnih i neperspektivnih lokacija odbrane – dio je iz Programa refomi.

alt

U oblasti ekonomskog razvoja, Savjet ministara i entitetske vlade su dobile zadatak da smanje javnu potrošnju, naročito trenutnu, da reformišu penzijsko i invalidsko osiguranje. Tokom planiranja odbrane BiH, tzv. Proces planiranja i revizije mora da bude usklađen sa Glavnim štabom NATO u Briselu, a tokom 2020. je obećano formiranje lake pješadijske grupe koja će da djeluje u okviru NATO. U oblasti upravljanja ljudskim resursima, neophodno je uskladiti Zakon o PIO RS sa Zakonom o službi u OS BiH.

Ovu verziju Programa reformi Mektić je pokušao da uvrsti na prošlu sjednicu Predstavičkog doma BiH, kako bi se o njemu raspraljalo, ali takva inicijativa nije dobila podršku.

alt

– To nije prihvaćeno jer, prije svih, SNSD ne želi da bude raskrinkana uloga Dodika. Ovaj dokument je mnogo precizniji od ANP koga je prethodno uradila Komisija za NATO integracioni proces. U Programu reformi se na nekoliko mjesta spominje usklađivanje zakona s NATO, spominju se evroatlanske integracije. Jasno je kuda to vodi. U njemu nema ni refereduma, ni Republike Srpske – kaže Mektić.

S druge strane, šefica Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu BiH Snježana Novaković Bursać podsjeća da je dokument usvojilo Predsjedništvno BiH, a kao što je poznato, spoljnu politiku BiH vodi upravo taj organ vlasti.

alt

– Nije sporno da Predstavnički dom izrekne svoj zaključak o pojedinim pitanjima, ali je potrebno da se stvore principijelni uslovi za to, kakvi u ovom trenutku ne postoje. Samo originalni dokument može biti autentičan, a svaki prevod je prevod. Što se tiče samog Programa reformi, vjerujem da nijedan njegov dio nije sporan, pa tako ni tabele – kaže Novaković Bursaćeva za Srpskainfo.

Gdje je Strategija spoljne politike?

U prevodu Programa reformi, koji posjeduje Mektić, tamo gdje se govori o spoljnoj i bezbjednosnoj politici postoji i rečenica u kojoj se kaže da je na 45. sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 13. marta 2019. godine, usvojena Strategija spoljne politike BiH. Međutim, u dokumentu koji je Dodik dostavio u NSRS ta rečenica na tom mjestu uopšte ne postoji.

loading...

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...