I TO JE MOGUĆE: HDZ-u smeta čak i muzika najavnih špica na FTV-u

Neprihvatljivo je da postoji stavka u kojoj stoji da imaju nekakvi ostali troškovi od 418.000 KM, bez objašnjenja na šta se odnose i za šta su utrošena, kazao je Asim Kamber

  • Mini market

  • 29. Jan. 2020  29. Jan. 2020

  • 0

Zastupnički dom Federalnog parlamenta razmatrao je danas izvještaje o radu i poslovanju RTV FBiH za 2014, 2015, 2016. i 2017. godinu, i nijedan od njih nije prihvaćen. Izvještaje su podržali zastupnici SDA, DF-a, SBB-a i Socijaldemokrate BiH te nezavisni zastupnici, SDP je bio suzdržan, kao i Naša stranka.

Kao što su najavili tokom diskusije, protiv izvještaja glasali su zastupnici HDZ-a. Ivica Pavković je naglasio da novinari i urednici Federalne televizije čsto "siju mržnju među narodima BiH".

- Često se kao Hrvat osječam ponižen. Uz većinu naziva koji imaju prefiks "hrvatski" dodaje se "takozvani", a često i zločinački. Umjesto da se širi optimizam i pozitivne stvari, ovdje pišu da ništa ne valja, sve je beznađe, apokalipsa, često je i glazba najavnih špica emisija zastrašujuća, rekao je Pavković.

I zastupnik SDA Asim Kamber iznio je više zamjerki, rekavši da je finansijski izvještaj konfuzan, te da nijedan nije dobio pozitivno mišljenje revizorskih kuća.

- Mislim da ne smijemo ignorisati te izvještaje. Neprihvatljivo je da postoji stavka u kojoj stoji da imaju nekakvi ostali troškovi od 418.000 KM, bez objašnjenja na šta se odnose i za šta su utrošena, a ova stavka se ponavlja svake godine. Troškovi reprezentacije su u nekim godinama veći za 30 ili čak 60 posto od planiranih. Nema opravdanja ni za ovolike troškove prevoza, taksija..., kazao je Kamber, koji je dodao da samo dva čovjeka komentarišu sve "kao da nemamo drugih intelektualaca".

Irfan Čengić iz SDP-a dao je konkretan prijedlog u vidu zaključka, koji je usvojen većinom glasova. Naime, predložio je da se zaduži rukovodstvo Zastupničkog doma da u roku 15 dana održi sastanak sa rukovodstvom Doma naroda vezano za izbor članova Upravng odbora RTVFBiH, kako bi se ovo pitanje pokrenulo sa mrtve tačke.

Zastupnicima se obratio i direktor RTVFBiH Džemal Šabić, koji je kazao da se pri tumačenju revitorskih izvještaja "stvari uzimaju iz konteksta".

- Uzimate stvari iz konteksta ili ste indoktrinirani nekim stvarima koje imaju drugi cilj, rekao je Šabić.

Također, naglasio je da na u RTVFBiH u jednakom omjeru rade, te programe vode i uređuju predstavnici svih naroda i građana, a ukazao je i na problem neplaćanja RTV takse u Hercegovini.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...