ZAŠTO JE VRETO NAPUSTIO NAŠU STRANKU? Kojović i Ćudić brutalno odstranjuju neistomišljenike, liberali kojih se ne bi ni Lagumdžija postidio!

Ukoliko nastave s dosadašnjom praksom i kadrovskom politikom, u doglednoj budućnosti bi se vrlo lako moglo desiti da Ćudić i Kojović (pre)ostanu jedini članovi Naše stranke.

  • Mini market

  • 31. Jan. 2020  31. Jan. 2020

  • 1

Našu stranku napustio je Elvis Vreto, jedan od zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo. Vreto je za N1 potvrdio da će nastaviti rad kao samostalni zastupnik, te da su razlozi za njegovo istupanje isključivo unutarstranačke prirode, te da nemaju veze radom Vlade KS koja je imala njegovu podršku. Tako je Naša stranka spala na samo 3 zastupnika u Skupštini KS, koliko je imala i nakon izbora 2014.

Na taj način Vreto se pridružio čitavom nizu istaknutih bivših članova koji su u međuvremenu napustili NS. Naime, još od prvog dana osnivanja Našu stranku prate odlasci mnogih uglednih članova, među kojima su između ostalih nalaze i Bojan Bajić, Dennis Gratz, Dino Mustafić i Albin Zuhrić. U posljednjem ciklusu osipanja njima su se pridružili i Damir Marjanović i Elvis Vreto.

Iako su napuštanja stranaka i prelasci u druge tabore u bh. političkim prilikama svakodnevnica, ipak nijedna stranka u modernoj historiji BiH ne bilježi tolika osipanja članstva kao  što je slučaj s Našom strankom, što posebno dolazi do izražaja kada se uzme u obzir da je riječ o vrlo maloj stranci. Pitanje koje se postavlja je zbog čega upravo u ovoj stranci vladaju tako loši unutrašnji odnosi?

Osnovne razloge za ovo posljednjih godina treba tražiti u prvom redu u karakteru i političkim ambicijama dvojca koji vodi ovu stranku, odnosno Predraga Kojovića i Sabine Ćudić. Iako u javnosti vole pokazivati dobronamjerno i pomirljivo lice koje je otvoreno za saradnju i drugačija mišljenja, javna je tajna da ovaj dvojac uz pomoć svojih istomišljenika vrši bespoštedan odstrijel iz stranke svakog pojedinca koji bi im se na bilo koji način usprotivio, pokazao „preveliku“ ambiciju ili im naprosto ne bi bio po volji. Iako Naša stranka sebe voli titulirati kao socijalno-liberalnu stranku, po načinu vladanja njihovog dvojca daleko više podsjećaju na kakvu autokratsku istočnjačku despotiju, ili barem SDP u zlatnim danima tiranske samovolje Zlatka Lagumdžija.

Grijeh Vrete u konkretnom slučaju je bio što je u unutarstranačkoj borbi za predsjednika između Damira Marjanovića i Peđe Kojovića podržao Marjanovića, nakon čega mu je jasno poručeno da u Našoj stranci za njega više nema budućnosti. Prema informaciju koje posjeduej Slobodna Bosna, pravi egzodus tek slijedi, s obzirom da su Kojović i Ćudić odstranjivanje iz stranke namijeni za kompletan, nemali broj članova koji je na posljednjem Kongresu glasao za Marjanovića i koje na taj način namjeravaju kazniti zbog nelojalnosti.

Iako konstantno iz svoje stranke istjeruju članstvo, zahvaljujući dobrom PR-u i nedostatku boljeg izbora na ljevici, Naša stranka zbog ovoga još uvijek nije pretrpjela ozbiljnije posljedice u praksi. Ipak, ukoliko nastave s dosadašnjom praksom i kadrovskom politikom, u doglednoj budućnosti bi se vrlo lako moglo desiti da Ćudić i Kojović (pre)ostanu jedini članovi Naše stranke.

(S.B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...