ZAPANJUJUĆE: Nakon 10 godina planiranja i pripreme konačno je uspjelo, pogledajte senzacionalne snimke POVRŠINE SUNCA... (VIDEO)

Sunčeva površina, odnosno plazma na njoj, "kipi", a detalji tog procesa zabilježeni su 4-metarskim teleskopom nakon deset godina planiranja i pripreme

  • HiTec

  • 03. Feb. 2020  

  • 0

Zvjezdarnica Daniel K. Inouye Solar Telescope na Havajima zaslužna je za snimku koja se prošlog tjedna pojavila u javnosti, a prikazuje do sada neviđene detalje površine naše matične zvijezde. 

Da bi ovakva snimka nastala potrebno je veliku količinu Sunčeve energije (13 kilovata) fokusirati na zrcalo teleskopa, pa je njegovo hlađenje bilo jedan od većih izazova pred znanstvenicima. Ova snimka nudi najvišu rezoluciju kojom je Sunce snimljeno do sada – jedan piksel predstavlja oko 20 kilometara – no i kao takva snimka je najbolja ikada.

Zapanjujući su i razmjeri ovih "mjehurića" plazme vidljivih na snimci. Kadar koji vidimo širok je oko 38.000 kilometara, a svaki od mjehurića promjera je većeg od 1.000 kilometara.

Snimljena strujanja plazme konvekcijska su – užareni se dijelovi (svjetlije žute boje) izdižu na površinu, dolaze u sredinu "mjehura", hlade se, i ponovno tonu. Proučavanje ovih gibanja i njihove dinamike može znanstvenicima otkriti mnogo toga o Suncu, njegovoj aktivnosti, pa posljedično i utjecaju na Zemlju.

National Science Foundation, koji upravlja teleskopom, fokusirat će se prije svega na proučavanje kretanja plazme i mapiranje njegovog magnetskog polja. Cilj je dobiti detaljni pregled Sunčeve korone i erupcija koje bi mogle imati velik utjecaj na naš planet – a iz tih podataka mogla bi se izrađivati i "prognoza" izbacivanja plazme i do 48 sati unaprijed. Sadašnja tehnologija omogućava nam da budemo upozoreni tek 48 minuta prije takvog događaja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...