VODEĆI SVJETSKI PORTAL ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE PIŠE O ŠPIRIĆU: Čovjeka sa američke crne liste podržao i Dragan Čović

Bh. mediji ranije su izvijestili da je stan u Beču vrijedan gotovo 800.000 KM kupljen na ime Špirićeve kćerke Jovane u oktobru 2008. godine.

  • Politika

  • 05. Feb. 2020  05. Feb. 2020

  • 0

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine jučer je raspravljala imenovanje kontvorerznog političara iz SNSD-a Nikole Špirića u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Nadležnost Agencije je da koordinira borbu protiv korupcije na svim nivoima vlasti, kao i borba protiv korupcije u privatnom sektoru, političkim partijama, kulturnim i sportskim institucijama, fondacijama, različitim asocijacijama i nevladinim organizacijama.

Špirić je član Doma naroda Bosne i Hercegovine, a imenovan je u komisiju, uprkos činjenici, da su on, njegova supruga, sin i kćerka, stavljeni na crnu listu State departmenta od septembra 2018. godine zbog umiješanosti u korupciju i zbog kršenja ljudskih prava.

Kako se navodi u dokumentu, Špirić je bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od nje, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanja javnih procesa tokom svog mandata kao člana Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine"

Bh. mediji ranije su izvijestili da je stan u Beču vrijedan gotovo 800.000 KM kupljen na ime Špirićeve kćerke Jovane u oktobru 2008. godine. Kupoprodajni ugovor tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić sklopio je četiri mjeseca ranije. Stan je koštao 360.000 eura, garaža dodatnih 20.000 eura, dok je ostatak novca otišao na plaćanje poreza.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine više puta je istraživalo Širića, ali bezuspješno, jer nikada nije podignuta nikakva optužnica, iako je Špirić često spominjan i dovođen u vezu sa različitim sumnjivim biznisima, uključujući korupciju, uzimanje mita, tokom svoje duge političke karijere u Parlamentarnoj skupštini BiH i u Vijeću ministara BiH, piše vodeći portal za istraživanje korupcije OCCRP (Organized crime and corruption reporting project).

Da ironija bude veća, jedan od dva potpisnika za imenovanje Špirića u Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije je Dragan Čović, lider nacionalističke Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i trenutno član Doma naroda BiH.

Tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown je 2005. godine Bonskim ovlastima uklonio Dragana Čovića iz Predsjedništva BiH i zabranio mu kandidiranje na bilo koju javnu funkciju u BiH, zbog korupcije i zloupotrebe službenog položaja i ovlasti, te uzimanja mita.

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Čovića na pet godina robije u prvostepenoj presudi, ali na drugostepenoj presudi poništio presudu i Čoviću je kasnije plaćena odšteta. Zanimljivo je da je tokom suđenja Draganu Čoviću nestalo oko 40 stranica dokaznog materijala, prenosi Slobodna Bosna.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...