EFENDIĆ ILI PREVLJAK: Ko će biti novi predsjednik KO SDA Sarajevo

Uskoro će biti izabran novi predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, čime će se okončati unutarstranački izbori koji su počeli nakon zadnjeg Kongresa SDA.

  • Politika

  • 05. Feb. 2020  

  • 2

Kako saznajemo, izbor se suzio na dvojicu kandidata - Semira Efendića, načelnika Općine Novi Grad i Fikreta Prevljaka, predsjednika OO SDA Ilidža.

Jedna četvrtina delegata jučer je u stranačku centralu dostavila potpise kojima kandiduje Efendića, koji već ima kandidature općinskih organizacija SDA Stari Grad i Novi Grad.

Novog će predsjednika KO SDA birati ukupno 99 delegata. Stari Grad daje 9 delegata, Centar 11, Novo Sarajevo 11, Novi Grad 25, Ilidža 15, Hadžići 9, Ilijaš 9, Vogošća 9 i Trnovo 3 delegata.

Kako smo saznali, ovih dana su pojedini članovi iz vrha KO SDA lobirali da Semir Efendić odstupi nudeći mu funkciju zamjenika predsjednika.

No, to se, po svemu sudeći, neće desiti, jer izvori iz stranke kažu da prednost u odnosu na Prevljaka ima Efendić koji je načelnik Novog Grada u drugom mandatu i koji je 2012. godine kao 29-ogodišnjak uspio prekinuti 12 godina dugu vladavinu SDP-a u najmnogoljudnijoj sarajevskoj općini.

U prilog informacijama sa terena, koje govore da članstvo kao budućeg predsjednika vidi Efendića, idu i činjenice da je on na zadnjim lokalnim izborima 2016. osvojio preko 30.000 glasova, pobijedivši na svim mjesnim područjima svoje protukandidate, a kao nosilac liste SDA za KS na Općim izborima 2018. je ponovo osvojio preko 30.000 pojedinačnih glasova.

Efendić je i na unutarstranačkim izborima, na septembarskom Kongresu, uz Sebiju Izetbegović dobio najveće povjerenje prisutnih delegata i osvojio najveći broj glasova za Glavni odbor.

S druge strane, Fikret Prevljak je na listi za Kanton Sarajevo zadnji put bio 2014. godine i osvojio 8.353 glasa, a prema izvještaju Centra civilnih inicijativa za mandatni period 2014-2018., imao je 6 diskusija, te je postavio jedno poslaničko pitanje.

Efendić je, bez sumnje, obrazovaniji kadar kojeg odlikuje naporan rad na terenu u dva načelnička mandata, proaktivno i prepoznatljivo lice i van granica BiH, obzirom da je član delegacije BiH u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope i član Upravnog odbora i kopredsjednik Unije općina turskog svijeta (TDBB). Kao takav bi, smatraju u SDA bio pravo osvježenje za stranku, ali i zbog činjenice da je predsjednik SDA Bakir Izetbegović na zadnjem Kongresu upravo najavio otvaranje stranke prema mladim, stručnim, obrazovanim kadrovima...

Sve to ide u prilog Efendiću koji uz to ima i evidentnu podršku glasača.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...