ANALITIČAR LJUBO FILIPOVIĆ OTKRIO MRAČNU STRANU SPC-a: Objavio je do sada neobjavljenu fotografiju i objasnio veze Amfilohija sa ruskim obavještajcem

Analitičar Ljubo Filipović je na svom Facebook profilu objavio fotografiju, koja datira iz 2014. godine, mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija i ruskog obavještajca, i nekadašnjeg žestokog kritičara Crne Gore i predsjednika države Mila Đukanovića, čovjeka koji je dovođen u vezu sa pokušajem državnog udara u oktobru 2016. godine, Leonida Petroviča Rešetnjikova.

  • Regija

  • 05. Feb. 2020  06. Feb. 2020

  • 8

Rešetnjikov koji je tada bio na čelu Ruskog instituta za strateška ispitivanja, smijenjen je mjesec dana nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, odnosno, nakon što je propao plan udara na njen državni poredak.

Paralelu je Filipović povukao sa nedavnim sastankom  Amfilohija sa vladikom ruske pravoslavne Crkve u Ukrajini Viktorom Kocabom, koja je, kako piše Filipović, izgubila status jedine kanonski priznate crkve u toj zemlji. Vladiku Viktora ukrajinski dužnosnici optužuju da je agent FSB (bezbjednosna služba Ruske federacije).

“Ovo do sada niko od naših medija nije objavljivao. Fotografija je nastala u novembru 2014. Na slici sa mitropolitom Amfilohijem je general Rešetnjikov, do skoro autoritet u ruskoj obavještajnoj zajednici. Tada je bio na čelu institucije koja se dokazano miješala u američke izbore”, tvrdi Filipović.

Pa kakve to veze ima?

“Ima, jer je prije samo nedjelju dana, mitropolit Amfilohije ugostio vladiku Viktora Kocabu, ruske pravoslavne crkve u Ukrajini, koja je nedavno izgubila status jedine kanonski priznate crkve u toj zemlji. Tada je rekao, citiram sa sajta SPC: “Daj Bože da se dogodi i našima ovdje, koji iste takve bezbožne zakone hoće da donose i otimaju crkve Božije, da okončaju kao Porošenko. To nije politika, nego samo molitva da Bog dovede prave istinske čelnike ove naše države Crne Gore”, piše Filipović.

Nastavlja kako bi volio da kao mnogi, vjeruje da su litije isključivo izraz zabrinutosti vjernog naroda, što dobar dio naroda koji se okuplja vjeruje.

“Ali ja dobro znam da nisu. Ja ne želim da Crna Gora te ljude izgubi, ja se bojim da se tim ljudima manipuliše, jer ovima iz Rusije oni nisu potrebni kao ljudi, nego kao masa koja treba nešto da dokaže”, napisao je Filipović na svom Facebook profilu.

A ko je Rešetnjikov sa kojim se sastao Amfilohije 2014.?

Bio je ruski obavještajac.

Sa čela Ruskog instituta za strateška istraživanja predsjednik Rusije Vladimir Putin ga je smijenio u novembru 2016.

Rešetnjikov je na toj dužnosti bio od 2009. godine, a prethodno je bio direktor analitičkog odeljenja spoljne obavještajne službe.

Na mjestu direktora RISI aktivno se bavio Balkanom, i otvorio je ogranak RISI u Beogradu.

Oštro je napadao tada premijera Crne Gore Mila Đukanovića zbog njegove evroatlantske orijentacije.

Rešetnjikov je otvoreno podržavao “proruske” Dveri, Demokratsku stranku Srbije i Srpsku radikalnu stranku, navodeći da će njihovim ulaskom u parlament Rusiji biti mnogo lakše da ostvaruje svoje interese u Srbiji.

Rešetnjikov je stalno naglašavao da je Institut direktno podređen predsjedniku Rusije kome konstantno pruža analizu događaja.

Neki od naslova tekstova gdje je napadao Đukanovića su: “Judin grijeh Mila Đukanovića”, “Milo vodi Crnu Goru u katastrofu”, “U Crnoj Gori može doći do krvoprolića”, “Funkcioneri Crne Gore su konobari”, “Milo je marioneta, Crna Gora je pred provalijom”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...