TRESLA SE GORA, RODIO SE MIŠ: Donald Trump ostaje predsjednik; Evo kako su glasali u senatu

Večeras se završilo historijsko suđenje američkom predsjedniku Donaldu Trumpu. U 22 sata počelo je glasanje o opozivu te je Senat na kraju odlučio kako nema temelja za opoziv Donalda Trumpa.

  • Svijet

  • 05. Feb. 2020  05. Feb. 2020

  • 0

Senat je odlučio da Trump nije kriv ni po jednoj od dvije tačke optužnice. 

52 zastupnika je glasalo da Donald Trump nije kriv za optužbu zloupotrebljavanja položaja, dok je 48 glasalo da je kriv. Predsjednik Trump je stoga oslobođen te optužbe.

Što se tiče optužbe za ometanje rada Kongresa, 53 zastupnika je glasalo da Donald Trump nije kriv, a 47 da je kriv.

Zastupnici koji su pod zakletvom kao porotnici su trebali odlučiti je li Trump zloupotrijebio svoju dužnost i ometao Kongres, za što je optužen u dva članka opoziva. Naime, Trump je bio optužen da je uskratio vojnu pomoć kako bi stvorio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da otvori istragu o protukandidatu Bidenu, kao i da je potom učinio sve kako bi Kongresu otežao istragu.

Republikanci podržali Trumpa

Usprkos tome što je u posljednji tren republikanac Mitt Romneya najavio kako će glasati za opoziv, većina političkih komentatora smatrala je kako je malo vjerojatno da će se Senat odlučiti za Trumpov opoziv. Za to su bile potrebne dvije trećine od stotinu zastupnika koji sjede u tom tijelu, a 52 republikanca koji imaju većinu stoje iza Trumpa.

Romney je bio jedini republikanac koji je glasao za opoziv Trumpa te prvi zastupnik u historiji SAD-a koji je glasao za opoziv predsjednika iz iste stranke.

Ovo je bio treći put da je američki predsjednik prolazio suđenje o opozivu, prije Trumpa to su prošli Andrew Johnson 1868. i Bill Clinton 1999.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...