A NIJEDNA NIJE DIJETA: Pet životnih promjena koje će vam osigurati bolje tijelo

Početak nove godine rezerviran je za razgovore o dijetama; međutim, nagle životne promjene koje najednom uključuju mnogo vježbanja i piletine ne vode do dugotrajnog zadovoljstva...

  • Zdravlje

  • 06. Feb. 2020  06. Feb. 2020

  • 0

Više puta studije su su dokazale da dijete imaju štetne učinke. Između ostalog, izvor su stresa koji može biti štetan ne samo za težinu i fizičko zdravlje nego i za glavu. Srećom postoje mnogo bolji, mirniji i lakši načini za postizanje rezultata.

Nutricionistkinja slavnih Marissa Lippert kaže da ključ uspjeha, odnosno zdravlja i sreće leži u provođenju malih, drugoročnih promjena u načinu života. I to nije nikakva tajna. Ipak, početak godine u kojem se mnogi odlučuju za izgladnjivanje, dobro je vrijeme da se podsjetimo na te male promjene pomoću kojih, u konačnici, možemo imati i tijelo kakvo želimo.

1. FOKUSIRAJTE SE NA SPAVANJE

Potrudite se da tijekom noći spavate barem šest sati jer umorna tijela žude za energijom, a u takvim situacijama mnogi posegnu za ugljikohidratima, odnosno šećerima.

Kada ste nenaspavani, vjerojatnije je da ćete posegnuti za nečim slatkim nego za zdravim obrokom ili grickalicom.

Nedovoljno sna s vremenom će dovesti do debljanja.

2. PLANIRAJTE UNAPRIJED

Na isti način na koji zakazujete sve druge životne obveze, dogovarajte i vaše zdrave aktivnosti. Na taj način lakše ćete ih se pridržavati.

Dolazak na trening bit će vam lakši jer će već unaprijed biti uklopljen u vaš raspored i nećete ga moći otkazati zbog nekih drugih obveza.

3. POSVETITE SE KUHINJI I KUHANJU

Bitno je da što više jedete zdrave obroke koje ste sami kuhali. Kada sami pripremate hranu, više razmišljate o onome što jedete i pazite da to što jedete bude što zdravije.

Kod kuće ćete lakše i smanjiti količine namirnica s kojima nije dobro pretjerivati kao što su primjerice maslac i sol. Također, više pažnje posvetit ćete i konzumaciji voća i povrća.

Uz konzumaciju dovoljnih količina voća i povrća, pobrinite se i da pijete dovoljno vode.

Stručnjaci preporučuju i da vodite dnevnik prehrane. Zapisujte što jedete i kada te razmislite kako se osjećate nakon toga. Na ovaj način možda ćete shvatiti da vam neka namirnica smeta, uzrokuje nadutost, probavne smetnje...

4. VJEŽBANJE JE BITNO

Možda nije bitno koliko zdrava prehrana, ali je bitno i ključna je komponentna zdravog života. Zato pokušajte vježbati barem dva do tri puta tjedno. Ako se ne možete natjerati na vježbanje doma, upišite se u teretanu ili na grupni trening.

A ako nemate vremena ni za što drugo, ponekad će i šetnja biti dovoljna. Što više vježbate, vaše će tijelo više žudjeti za takvom vrstom aktivnosti.

Vaše tijelo s vremenom će postajati sve efikasniji stroj, a, između ostalog, to će imati pozitivan učinak i na vašu težinu.

5. BAREM NAKRATKO UMIRITE SVOJ UM

Svaki dan pokušajte odvojiti 10-ak minuta u kojima ćete samo mirno sjediti i biti fokusirani na svoje tijelo i postupke koji vam smanjuju stres. Samo duboko dišite i tih 10 minuta mira imat će pozitivan utjecaj na vaš život.

(Zadovoljna.hr)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...