Vijesti
VUČIĆ BI SADA NAJRADIJE UDARIO GLAVOM U ZID: "Na protestima je čovjek kojem sam obezbijedio platu od 5.000 eura, odmah sam..."
Prije 10 min0
U potrazi za nutritivno bogatim, zasitnim, a ukusnim namirnicama posegnite za lećom jer leća je lako dostupna mahunarka bogata vlaknima, i kao takva izvrsna je za probavu, osim toga obiluje vitaminom B i raznim mineralima
Zdravlje
07. Feb. 2020 07. Feb. 2020
0
Samo pola šalice kuhane leće sadrži čak 9 grama proteina, a dobro znamo koliko su proteini bitni za dobro zdravlje i izgradnju mišića. Dovoljno spavate, a nemate energije i stalno ste umorni? Takvo stanje organizma može biti jedan od pet znakova da ne jedete dovoljno proteina.
Zimski mjeseci i variva baš se vole. Uz leću ukuhajte i ostalo povrće koje volite ili koje vam je pri ruci, od mrkve, celera, poriluka, krumpira, ubacite i malo domaće prodimljene kobasice i šaku bulgura te uživajte u pravom gustom, zimskom varivu koje grije i dušu i tijelo.
U tako bogato varivo apsolutno je nepotrebno dodavati zapršku, no ako ste od onih koji ipak vole gušće i kremastije jelo, izvadite nekoliko decilitara variva, pretvorite ga u pire štapnim mikserom, u pire dodajte vode i razrijedite pa vratite u lonac s varivom. Na taj ćete način dobiti željenu gustoću variva, a nećete ga dodatno otežati.
Sastojci:
300 g smeđe leće
1 poriluk
2 režnja češnjaka
2 mrkve
komad celera
1 žličica slatke mljevene paprike
200 ml pasirane rajčice
3 žlice bulgura
3 srednje velika krumpira
sol, papar
1 lovorov list
3 žlice maslinova ulja
Po želji:
1 par domaćih prodimljenih kobasica
Priprema:
1. Leću operite pod vodom i dobro je ocijedite. Poriluk operite, posušite i narežite na tanje kolutiće. Mrkvu operite, ogulite i narežite na kolutiće ili manje kockice. Celer ogulite i narežite na sitne kockice.
2. U zagrijanu duboku posudu stavite maslinovo ulje, dodajte češnjak koji ste prepolovili nožem pa kratko popržite te odmah potom dodajte poriluk. Pirjajte otprilike 10 minuta.
3. Potom dodajte mrkvu i celer, ubacite lovorov list, pospite žličicom slatke mljevene paprike pa sve još kratko pirjajte. Dodajte pasiranu rajčicu i pirjajte još 5 minuta. Zatim sve zalijte vodom (oko 1,5 l vode).
4. Ubacite leću, lagano posolite i pustite da se varivo kuha na srednje jakoj vatri oko 20 minuta.
5. U međuvremenu ogulite krumpir, dobro ga operite i narežite na manje kockice pa ga nakon 20 minuta dodajte u leću. Kuhajte dodatnih 20 minuta.
6. Pri kraju kuhanja dodajte bulgur i nastavite kuhati još 15 minuta. Po želji u tom trenutku dodajte i prodimljene domaće kobasice. Dodatno posolite i poparite, promiješajte pa izvadite 200-300 ml variva te ga izmiksajte štapnim mikserom. Ako je jako gusto, razrijedite vodom i vratite natrag u varivo. Izvadite kobasice pa ih narežite na kolutiće.
7. Poslužite toplo, u dubokim tanjurima ili zdjelicama posipano sitno sjeckanim svježim peršinom ili bosiljkom.
Eto, pokušajte.
(Zadovolljna.hr)
Vijesti
VUČIĆ BI SADA NAJRADIJE UDARIO GLAVOM U ZID: "Na protestima je čovjek kojem sam obezbijedio platu od 5.000 eura, odmah sam..."
Prije 10 min0
Svijet
"NAŠA BOL NE ZASLJEPLJUJE NAS ZA PATNJU DRUGIH": Palestinci u Gazi protestovali sa slikama ubijene izraelske djece
Prije 21 min0
Ekonomija
DA LI JE OVO NAJJEFTINIJE MJESTO ZA LJETOVANJE: Cijeli dan jela i pila za samo 10,50 eura
Prije 28 min0
Sport
INTER ELIMINISAN SA SVJETSKOG KLUPSKOG PRVENSTVA: Brazilci idu u četvrtfinale
Prije 44 min0
Zdravlje
OVA KRVNA GRUPA IMA VEĆI RIZIK OD MOŽDANOG UDARA: Naučnici nisu sigurni zbog čega je to
28. Jun. 20250
Zdravlje
MEDDŽIDA KRESO POHVALILA TIM OPĆE BOLNICE: "Red, disciplina i posvećenost svim pacijentima je na zavidnom nivou"
29. Jun. 20251
Zdravlje
ČESTA DJEČIJA ZARAZA, IAKO NI STARIJI NISU IMUNI NA NJU: Kako liječiti bolest usta, šaka i stopala?
28. Jun. 20250
Zdravlje
KOD PROBAVNIH SMETNJI, GOTOVO UVIJEK NAM SAVJETUJU DVOPEK: Zašto je on dobar?
29. Jun. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.