VELIKI PROBLEMI ZA AUTOINDUSTRIJU: "Fiat" zatvara fabriku u Europi?; Evo šta je razlog

Kompanija "Fiat Chrysler" najavila je mogućnost zatvaranja jedne od svojih fabrika u Europi u roku od četiri nedjelje kao posljedicu epidemije koronavirusa zbog čega je došlo do problema u isporukama kineskih proizvođača autodijelova.

  • Auto

  • 07. Feb. 2020  07. Feb. 2020

  • 0

Kompanija nije precizirala o kojoj evropskoj fabrici se radi, prenosi BBC.

Koronavirus se najprije pojavio u gradu Wuhan koji je sjedište mnogih velikih auto kompanija u Kini.

Među kompanijama koje imaju velike pogone u provinciji Hubei i Wuhanu su i Nissan, General motors, Honda, Renault i vlasnik Peugeot PSA.

U Kini ima pogone i njemački Volkswagen i to, kako se procjenjuje, čak 40, navodi BBC.

Izvršnji direktor Fiata Michael Manley rekao je za Financial Times da postoji jedan "kritičan" snabdijevač auto dijelova zbog čega je produkcija u Evropi ugrožena. On je napomenuo da je zabrinut i zbog situacije u još tri kineske firme koje proizvode auto dijelove.

"Fiat Chrysler" posluje u Kini u okviru zajedničkog preduzeća sa Guangzhou auto grupom i ima udio od 0,35 procenata na kineskom tržištu putničkih automobila.

Kineske kompanije za proizvodnju auto dijelova i sklapanje automobila produžile su odmor povodom kineske Lunarne nove godine do 9. februara, a neke su taj odmor prolongirale i poslije tog datuma.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...