DOKTORI KORANAVIRUS NAZVALI NAJVEĆOM MISTERIJOM SAMO ZBOG JEDNE VAŽNE STVARI: Ne napada djecu...

"Iz svega što smo do sada utvrdili i iz razloga koji nam nisu jasni, čini se da korona virus pogađa prije svega odrasle“, kaže za „Biznis insajder“ Ričard Martinelo, vanredni profesor infektologije na Medicinskom fakultetu pri Jejlu.

  • Zdravlje

  • 07. Feb. 2020  07. Feb. 2020

  • 0

Naučnici širom svijeta nastoje da što bolje prouče virus korona, a jedna od nepoznanica koja im je još uvijek nedokučiva je podatak da su djeca manje podložna ovoj infekciji.

Epidemija korona virusa je proglašena 31. decembra, ali u tom trenutku nijedno dijete mlađe od 15 godina nije bilo među oboljelima, sve do 22. januara, prenio je RTS. U studiji objavljenoj u medicinskom časopisu „Nju Ingland“ navodi se da su „djeca izgleda manje podložna infekciji korana virusom, a i kada se zaraze, imaju mnogo blaže simptome nego odrasli“.

U međuvremenu, doktori su zabilježili nekoliko novih slučajeva zaraze korona virusom kod djece. Oboljela je devetomjesečna djevojčica u Pekingu, dijete iz Nemačke, čiji je otac obolio, i jedno dijete iz Šenžena u Kini, koje je bilo zaraženo virusom, ali nije imalo nikakve simptome. Kineske vlasti potvrdile su i da je kod bebe u Vuhanu, poslije 30 sati od rođenja, potvrđeno prisustvo korona virusa s obzirom na to da je infekcija potvrđena i kod majke.

"Iz svega što smo do sada utvrdili i iz razloga koji nam nisu jasni, čini se da korona virus pogađa prije svega odrasle“, kaže za „Biznis insajder“ Ričard Martinelo, vanredni profesor infektologije na Medicinskom fakultetu pri Jejlu.

Medicinski eksperti ističu da je mali broj oboljele djece sreća u nesreći.

„Ako su djeca zaštićena, to je dobro prije svega za njih, ali i za sve, jer ako bi virus prodro u pedijatrijsku populaciju, to bi višestruko ubrzalo širenje epidemije“, smatra profesor Eron Majlstoun, epidemiolog i pedijatar na Univerzitetu „Džons Hopkins“.

Korona virus ima dosta sličnosti sa sarsom, od čijih posljedica je od novembra 2002. do jula 2003. umrlo 774 ljudi, a više od 8.000 je bilo zaraženo. Među svima njima je bilo i oboljele dece, ali samo 80 laboratorijski potvrđenih slučajeva i 55 sumnjivih slučajeva.

U izvještaju iz 2007. godine, stručnjaci centara za kontrolu i prevenciju bolesti utvrdili su da deca od 12 godina i mlađa pokazuju blaže simptome sarsa od odraslih. Nijedno dijete ili adolescent nisu umrli od virusa, a potvrđen je samo jedan slučaj da je dijete prenjelo sars drugoj osobi.

U trenutnoj epidemiji korona virusa pretpostavlja se da postoje dva objašnjenja zašto se tako malo djece razboljelo – ili su bila manje izložena virusima ili postoji neki drugi razlog zašto njihov organizam tako reaguje na virus.

„Pretpostavljam da je manje djece zaraženo zbog načina i mjesta gdje je epidemija nastala“, naveo je Dejvid Veber profesor epidemiologije i pedijatrije na Univerzitetu u Severnoj Karolini. Kineske vlasti misle da su virusu podlegli najpre ljudi na ribljoj pijaci u Vuhanu. Pijaca u Vuhanu je zatvorena 1. januara, a lokalni zvaničnici zabranili su prodaju živih životinja širom grada.

Moguće je i da odrasli ne prenose virus na djecu jer više vode računa o higijeni ruku, nose maske i izoluju se ukoliko se osjećaju bolesno. Pošto se virus prenosi kapljičnim putem dobra higijena je ključna.

Ali širenjem epidemije, vjerovatno će porasti i broj zaražene djece. Ipak, za sada grip predstavlja mnogo veću opasnost za većinu djece širom svijeta nego korona virus, naglašava profesor Veber. Kod djece mlađe od pet godina komplikacije nastale kao posljedica gripa mnogo se češće dešavaju. Naučnici ni po ovom pitanju nisu sigurni zašto, ali mnogi pretpostavljaju da je razlog to što je imunološki odgovor organizma kod djece mnogo intenzivniji.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...