OZBILJNO UPOZORENJE VOZAČIMA: Ukoliko u vozilu osjetite ovaj miris odmah krenite u najbliži servis!

Donosimo nekoliko važnih savjeta koji u konačnici mogu spasiti živote vozača i putnika u automobilu

  • Auto

  • 08. Feb. 2020  

  • 0

Osjetite li sumpor vjerovatno treba zamijeniti katalizator. To je znak da se u njemu stvara sumporovodik od neizgorenih elemenata sumpora iz goriva. Obično ih treba zamijeniti nakon 100.000 do 150.000 km.



Miris izgorenog ulja u kabini treba također hitno riješiti, a ne ga pokušati maskirati osvježivačima zraka. Udisanje je štetno za zdravlje, a razloga može biti nekoliko. Prvo provjerite jeste li dobro zatvorili poklopac ulja. Drugi problem može biti u dihtungu poklopca ventila koji treba zamijeniti, a ako ima ulja ispod auta, vjerovatno je problem u radilici motora.

Slatkasti sirupasti miris znači da osjetite etilen glikol iz rashladne tekućine. To bi mogao biti znak da negdje popušta sustav za grijanje ili curi antifriz, što treba odmah provjeriti u servisu, piše „Slobodna Bosna“.

Miris koji podsjeća na smrad izgorenog tepiha ukazuje na problem s kočnicama. Provjerite jeste li zaboravili spustiti ručnu kočnicu. Ako niste, uputite se na servis.


Miris spaljenih guma može ukazivati na opuštene remene ili crijeva motora. Može značiti i da remen samo što nije pukao pa ih što prije zamijenite.

Osjetite li benzin u kabini prva pomisao će biti da ste nespretno natočili pogrešno gorivo, ali tad bi se miris brzo trebao izgubiti. Ako ne nestaje, provjerite imate li problem sa sistemom ubrizgavanja.

Neugodan miris koji možda najviše podsjeća na sportsku svlačionicu, a sigurni ste da vam nije ostala slučajno u autu vaša sportska torba, dolazi obično kad se upali klima. To je znak da se na klima uređaju uhvatila plijesan i mikroorganizmi te ga treba očistiti. Z suprotnom riskirate ozbiljne bolesti.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...