OVO JE NAJMRAČNIJI GRAD NA ZEMLJI: Potrošili milione samo da imaju malo sunčeve svjetlosti, šest mjeseci u mraku doručkuju, ručaju i večeraju...(FOTO)

Stanovnici šest mjeseci u godini žive u polutami

  • Jeste li znali

  • 08. Feb. 2020  08. Feb. 2020

  • 0

Od septembra do marta svake godine Rjukanci žive u sjenci. Iako na obroncima planina koje ih okružuju vide sunce, ne osjećaju ga na svom licu, piše Pun kufer, a prenosi Slobodna Bosna.

Rjukan je grad u okrugu Telemark na jugu Norveške koji nazivaju i jednim od najmračnijih mjesta na svijetu. Zbog visokih planina koje okružuju grad, nešto više od njegovih 3.300 stanovnika nije izloženo direktnoj sunčevoj svjetlosti čak šest mjeseci u godini.

Rjukanci u mraku doručkuju, ručaju i večeraju. Mračno je kada idu u školu i na posao, odlaze u kupovinu i bave se sportom. Šest mjeseci u godini žive u polutami.

alt

Ljudi žive u polumraku

Baš zato su lokalne vlasti 2013. godine uložile 5 miliona norveških kruna u postavljanje solarnih ogledala na planine koje reflektuju mali dio sunčeve svjetlosti na glavni gradski trg čak i u tim najtamnijim mjesecima u godini.

I dok jedni prigovaraju da se previše novca iz gradskog budžeta potrošilo na minijaturni tračak svjetlosti u mračnom gradu, drugi zaključuju da su ogledala dodatno zainteresovala turiste za Rjukan.

Ovaj grad je dugi niz godina bio zanimljiva lokacija za obilazak zbog 104 metra visokih vodopada Rjukan koji se nalaze u njegovoj blizini. Sada turisti imaju dodatni razlog za posjetu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...