AMERIČKA VOJSKA OTKRILA SVE: Borbeni zrakoplov pretvorili su u autonomni, pogledajte što sve može... (VIDEO)

Boeing EA-18G Growler američki je borbeni zrakoplov namijenjen polijetanju s nosača zrakoplova, a primarna mu je namjena "elektroničko ratovanje", odnosno onemogućavanje neprijateljskih komunikacijskih sustava i radara

  • HiTec

  • 09. Feb. 2020  09. Feb. 2020

  • 0

Riječ je o specijaliziranoj verziji lovca dvosjeda F/A-18F Super Hornet, koja se u Američkoj mornarici koristi već desetak godina.

Nedavno su z Mornarice objavili kako su uspješno testirali pretvaranje ovog tipa zrakoplova u – bespilotnu letjelicu. Opremljeni s tehnologijom za autonomni let, dva Growlera bez pilota odradila su pokusni let tako što je njima na daljinu upravljala posada trećeg zrakoplova istog modela. Testovi su obavljeni u suradnji Američke mornarice i Boeinga u mornaričkoj bazi Patuxent River, u saveznoj državi Maryland.

U ukupno četiri pokusna leta s autonomnim zrakoplovima uspješno je obavljena 21 pokazna misija. U konačnici se pokazalo da borbeni zrakoplovi mogu u misijama biti korišteni i bez pilota, kažu iz Boeinga. Tehnologija koju su testirali ima za cilj proširiti domet senzora na zrakoplovima u misijama izviđanja, i to bez da se piloti izlažu pogibelji. Kada se iz jednog zrakoplova kontrolira više drugih povećavaju se šanse za preživljavanjem pilota, a na njih se, kažu, ne stavlja dodatno opterećenje.

Testiranje autonomnih "wingmana" i rezultati ovih pokaznih vježbi dat će Mornarici i Boeingu mnoštvo podataka za analizu na temelju koje će odlučiti u kojem smjeru bi trebale ići njihove zajedničke investicije u tehnologije budućnosti.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...