ŠOKANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA POZNATOG DEMOGRAFA: Republika Srpska UMIRE, nestalo je više od 400.000 stanovnika, u RS-u trenutno živi samo…

Demografska slika u Republici Srpskoj iz godine u godinu sve je gora zbog izraženog pada nataliteta i rasta mortaliteta, te zbog sve evidentnijeg starenja populacije.

  • Društvo

  • 09. Feb. 2020  09. Feb. 2020

  • 2

Razmjere prilično sumorne slike demografskih kretanja u Republici Srpskoj potvrdilo je i najnovije istraživanje demografa Steve Pašalića, zajedno sa Radom Mandić, profesorom Univerziteta Istočno Sarajevo. Istraživanjem je obuhvaćen period od 1991. do 2018. godine.

U tih 27 godina u Republici Srpskoj rođeno je 312.540 beba, a umro je 368.381 njen stanovnik. S tim podacima istraživači su povezali i negativni migracioni saldo (migracijom su izgubljena 353.863 stanovnika) i došli do zaključka da je Republika Srpska u pomenutom periodu imala ukupnu depopulaciju, to jest smanjenje broja stanovnika, za 409.704 osobe, tako da u njoj trenutno žive 1.145.683 osobe.

Pašalić za "Politiku" navodi da je opšta stopa nataliteta u Republici Srpskoj u konstantnom padu još od završetka ratnih sukoba u BiH, te da se od 2011. godine primjetno smanjivao broj novorođenih, a povećavao broj umrlih.

U posljednjih pet godina, prema njegovim riječima, u prosjeku je svake godine u RS-u rođeno 9.500 beba, što je mnogo manje u poređenju sa prvim poratnim godinama, kada je godišnje na svijet dolazilo i do 15.000 novorođenčadi. U istom tom periodu godišnje je u prosjeku umiralo 14.500 osoba.

- Stopa fertiliteta je veoma niska, a uzrokom smatramo planiranje porodice, sve rašireniji samački život, postratne traume, raseljavanje i procese izbjeglištva, ali i socioekonomsku situaciju, psihološke i druge faktore - kaže Pašalić i dodaje da Republika Srpska generalno spada u niskonatalitetna područja.

U Kupresu 2018. nije rođena nijedna beba

Od ukupno 63 lokalne zajednice u RS-u, pozitivan prirodni priraštaj imaju samo Banjaluka i Istočno Novo Sarajevo. U 2018. godini u Banjaluci je rođeno 2.018 beba, a u Kupresu nijedna, dok je u Istočnom Drvaru i Istočnom Mostaru na svijet došla po jedna beba.

Pozivajući se na rezultate istraživanja, Pašalić napominje da Republika Srpska generalno ima "slabe demografske resurse" (izrazito povoljne ima samo Banjaluka), te da, prema indeksu starenja, spada u stadijum duboke demografske starosti (više od 200.000 njenih građana su šezdesetogodišnjaci, dok petnaestogodišnjaka ima 164.000).

- Izraženo starenje populacije ima trajne implikacije, ne samo u okviru demografije nego i ekonomskog i svakog drugog razvoja, jer starija populacija naprosto ne može nositi teret produktivnosti kao što to može mlađa populacija - kaže Pašalić i spominje, između ostalog, i unaprjeđenje obrazovanja kao jedan od značajnijih faktora koji bi doprinijeli promeni trenutne demografske slike u RS-u.

Katastrofalna statistika Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je kazao da se Srbija suočava s istim demografskim problemima kao i cijela Evropa, da je prošle godine brojčano izgubljen grad veličine Kikinde i da je Vlada uvela mjere, ali rezultati još nisu vidljivi.

Na Trećem demografskom samitu u Budimpešti Vučić je rekao da je Srbija prošle godine izgubila "ceo jedan grad" s obzirom na to da je umrlo više od 100.000 ljudi, a rođeno je 63.175-ero djece, što znači da je demografski minus u godinu dana 37.680 ljudi.

To znači da je Srbija izgubila grad veličine Kikinde, u kojoj sada živi 38.605 stanovnika, kazao je Vučić.

Također je rekao kako je prosječna starost u Srbiji 43,2 godine, dok je 20,2% stanovništva starije od 65 godina.

Podaci Evropskog statističkog zavoda pokazuju da Srbiju mjesečno napusti više od 4.000 ljudi, a godišnje 51.000, uglavnom mladih ljudi, prvenstsveno sa sela i manjih gradova, a Studija Fondacije Fridrih Ebert pokazuje da mladi kao razlog odlaska iz zemlje navode ekonomske razloge, a od nedavno i "pesimistično viđenje budućnosti srpskog društva".

(Sl.B./Agencije)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...