OVO JE BILO BOLNO: Ova europska zemlja žesto je kaznila Apple, evo što su učinili vlasnicima starijih iPhonea...

Osim kazne, Apple će morati u narednih mjesec dana na svojem webu držati izjavu u kojoj priznaje krivnju

  • HiTec

  • 10. Feb. 2020  

  • 0

Krajem 2017. godine Apple se našao u aferi s usporavanjem starijih modela iPhonea. Kada je otkriveno da iOS, tada još u verziji 11, smanjuje takt procesora starijih uređaja (tada iPhone 6, 6s i SE) kako bi, navodno, zaštitio bateriju i spriječio iznenadno gašenje uređaja.

Ubrzo po priznanju da je riječ o featureu, a ne bugu, Apple je zaradio nekoliko tužbi, a i kazni.Odjeci ove afere vidljivi su i danas. Novije verzije iOS-a i dalje usporavaju starije modele iPhonea, no u postavkama operacijskog sustava moguće je tu opciju isključiti. Isto tako Apple postao nešto transparentniji kad je riječ o zdravlju baterije, njezinoj zamjeni i potrebi za smanjenjem takta procesora kada je baterija pri kraju svojeg životnog vijeka i naglo se prazni.


Međutim, i više od dvije godine nakon što je cijela stvar dospjela u javnost, čini se da pravno nije sve baš izglađeno. Francuski regulator DGCCRF, koji brine o zaštiti poštene tržišne utakmice, odredio je Appleu kaznu u visini od 25 milijuna eura zbog slučaja iz 2017. godine. Razlog za kažnjavanje je upravo spomenuto usporavanje mobitela o kojem korisnici nisu bili obaviješteni.

Osim kazne, Apple će morati u narednih mjesec dana na svojem webu držati izjavu u kojoj priznaje krivnju u ovom slučaju.Iako se kazna od 25 miliona eura može činiti visokom, neko je već izračunao kako je riječ o iznosu koji je Apple u prosjeku, tokom 2019. godine, uprihodio u samo – 55 minuta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...