IAKO POPULACIJA SLONOVA STALNO OPADA: Bocvana izdala nove dozvole za lov

Navodno su vlasti objavile kvotu od 272 slona koje treba ubiti u 2020. godini.

  • Jeste li znali

  • 10. Feb. 2020  

  • 0

Uprkos činjenici da populacija afričkih slonova opada posljednjih godina, Bocvana je izdala 60 dozvola za lov na slonove. Jedna dozvola košta 30.200 britanskih funti što je oko 70.000 KM, piše Unilad.

Na vijest o izdavanju dozvola prvi su reagirali konzervatori koji upozoravaju da će tek nastati prava katastrofa. Vlasti u Bocvani izdale su dozvole prvi put nakon što je 2014. godine zabranjen lov na slonove. Navodno posljednjih mjeseci sve su češći upadi slonova u naseljena mjesta što je dovelo do incidenata sa ljudima.

Navodno su vlasti objavile kvotu od 272 slona koje treba ubiti u 2020. godini.

Prema informacijama Međunarodne unije za konzervaciju prirode, populacija afričkih slonova opala je sa 1,3 miliona u 1979. godini na 415.000 u 2015. godini. Lov na slonove glavni je uzrok smanjenja populacije ovih životinja.

Bocvana ima najveću populaciju slonova na svijetu, a čak jedna trećina od ukupnog broja slonova u Africi živi upravo u ovoj državi.

(S. B.)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...