SVE JE PREVARA I DOBAR MARKETINŠKI TRIK: Zbog ovoga se svakodnevno debljamo, a mnogi završe i sa TEŠKIM OBOLJENJIMA…

Svakodnevnom konzumacijom napitaka i hrane s umjetnim zaslađivačima, poput saharina, sukraloze i aspartama, ozbiljno ugrožavamo vlastito zdravlje, potvrdila su brojna istraživanja

  • Zdravlje

  • 11. Feb. 2020  

  • 0

Za razliku od običnog šećera, koji je sladak i kaloričan, umjetna sladila su jako slatka, čak i 500 puta slađa od šećera, ali ne sadrže kalorije. 

No istraživanja su pokazala da naš organizam ne prihvaća dobro sladak okus s nula kalorija.

Ako ste na dijeti pa konzumirate niskokalorične napitke ili proizvode s umjetnim sladilima, možda ste primijetili da se vaši kilogrami još više gomilaju, iako biste zapravo trebali mršavjeti. 

S obzirom na to koje sve negativne promjene umjetna sladila izazivaju u vašem organizmu, to nije nimalo čudno. 


Stručnjaci napominju da je s umjetnim sladilima problem to što njihova slatkoća ne odgovara energiji, odnosno broju kalorija koje osiguravaju. 

To zbunjuje ljudski organizam koji je navikao sladak okus povezivati s kalorijama.

Dijetalni napitci s umjetnim sladilima, koji su niskokalorični, ali istovremeno jako slatki, izazivaju snažnije negativne metaboličke reakcije nego kaloričniji napitci, pokazala su istraživanja.

Ljudski organizam dizajniran je tako da zna kako da, ovisno o slatkoći, metabolizira određeni napitak. 

Kad se slatkoća podudara s kalorijama, mozak normalno reagira i on je zadovoljen. 

No, ako broj kalorija nije usklađen sa slatkoćom, reakcija mozga je drukčija.

Upravo se u tome krije objašnjenje zašto nakon konzumacije niskokaloričnih napitaka s umjetnim sladilima često ponovno posežemo za hranom i pićem.

Budući da naš mozak nije zadovoljen, apetit i žudnja za slatkim i kalorijama još više rastu.   


BROJNE OPASNE BOLESTI


Studije su otkrile da umjetni zaslađivači izazivaju negativne metaboličke promjene u organizmu koje vode do intolerancije glukoze, pretilosti, metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2.  


Intolerancija glukoze i pretilost


Osobe koje učestalo koriste umjetna sladila lako mogu razviti intoleranciju na glukozu. 

Riječ je o poremećaju kod kojeg se organizam ne može „izboriti“ s visokim razinama šećera u krvi, što stvara pogodno tlo i za pojavu dijabetesa tipa 2. 

Intolerancija glukoze također vodi do pretilosti. Naime, veće količine šećera u krvi u konačnici završe u našim masnim stanicama!   

Istraživanje provedeno na Floridi 2017. godine pokazalo je da učestala upotreba sladila sukraloze uzrokuje poremećaje metabolizma, što rezultira povećanjem masnog tkiva i pretilošću.     


Dijabetes tipa 2


Nova istraživanja provedena na Sveučilištu Adelaide u Australiji pokazala su da umjetni zaslađivači smanjuju kontrolu organizma nad razinama šećera u krvi.   

U studiju bilo je uključeno 27 zdravih osoba koje su uzimale ili kapsule umjetnog sladila sukraloze i acesulfama (K) ili placebo. 

Kod osoba koje su uzimale umjetna sladila već nakon dva tjedna primijećeni su negativni učinci na zdravlje.

Osim što je porasla razina glukoze u krvi, uvelike se smanjio broj probavnih peptida GLP-1, koji su zaduženi za kontrolu razine šećera u krvi nakon jela.  

Richard Young, profesor sa Sveučilišta Adelaide, na temelju provedenog istraživanja zaključio je da osobama koje redovito koriste umjetne zaslađivače zbog pretjeranog podizanja razina glukoze u krvi nakon jela prijeti veći rizik od dijabetesa tipa 2. 

Studije su također otkrile da se kod osoba koje svakodnevno konzumiraju dijetne napitke zaslađene aspartamom povećava rizik od dijabetesa tipa 2 za čak 67 posto, a rizik od metaboličkog sindroma za 36 posto.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...