BHDCA ZA ZAPOŠLJAVANJE RADNIKA TRAŽI 330.000 KM: Evo koji kadar im je potreban...

Za novo zapošljavanje radnika Direkcija za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA) zatražila je od Savjeta ministara BiH trošenje dodatnih 330.000 KM

  • Ekonomija

  • 11. Feb. 2020  11. Feb. 2020

  • 1

U Odluci o odobravanju dodatnog zapošljavanja u Direkciji predloženo je dodatno zapošljavanje ukupno šest izvršilaca.

Da bi zaposlili kadar koji im je, kako navode, neophodan, potrebna su sredstva u iznosu od 330.000 KM. Novac planiraju da uzmu na način da 114.000 KM obezbijede iz namjenskih sredstva od preleta, a iznos od 216.000 KM iz dodatnih sredstava za posebne namjene.

U BHDCA zapošljavanje smatraju opravdanim s obzirom na to da imaju sistematizovano 79 radnih mjesta, a trenutno je popunjeno 54.

“Nedostatak stručnog kadra direktno utiče na sposobnosti BHDCA da obavlja poslove iz svoje nadležnosti i dovodi do opterećenosti postojećeg osoblja. Odluka može imati uticaj na Budžet, ali u dijelu namjenskih vlastitih prihoda. Uzimajući u obzir opšte ciljeve, uticaj na Budžet se može smatrati opravdanim u odnosu na sveukupnu dobit koja se postiže realizacijom navedenih ciljeva”, naveli su u BHDCA.

Dodaju da bi se odobravanjem zapošljavanja riješila problematika sprovođenja nadzora, što je jedna od osnovnih nadležnosti BHDCA.

Pored toga, u narednim godinama, 2021. i 2022. godine došlo bi do povećanja troškova na oko 366.000 KM.

Potreban kadar:

Stručni savjetnik za sertifikovanje tehničkih sredstava i tehničkih službi kontrole letenja - CNS Inspektor,

Stručni saradnik za vazduhoplovne publikacije, organizaciju vazdušnog prostora i prilazne i odletne procedure letenja AIP/LCIP/RNAV/SID/STAR,

Stručni savjetnik za obezbjeđenje kvaliteta upravljanja vazdušnim saobraćajem Air Traffic Management, RU Mostar,

Stručni savjetnik za operacije vazduhoplova AOC helikopter - OPS Inspektor, RU Mostar,

Stručni savjetnik za plovidbenost vazduhoplova PART 66/147 - AIR Inspektor, RU Sarajevo,

Stručni savjetnik za aerodrome, helidrome, letjelišta i terene - AGA Inspektor, RU Sarajevo.

(Capital.ba)

loading...

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...