GEORG SOROS ZVONI NA UZBUNU: Predsjednik svjetske velesile je velika prijetnja za Evropsku uniju, političari ne shvaćaju kolika opasnost prijeti…

Soros tvrdi da ni političari ni šefovi evropske industrije ne shvataju zaista prijetnju koju on predstavlja

  • Svijet

  • 12. Feb. 2020  

  • 2

Kineski predsjednik Xi Jinping predstavlja prijetnju za Evropsku uniju i njene vrijednosti, navodi milijarder George Soros u autorskom tekstu za Project Syndicate, prenosi Tanjug.

Soros tvrdi da ni političari ni šefovi evropske industrije ne shvataju zaista prijetnju koju predstavlja Xijeva Kina.

Ističe da je nakon Brexita u Velikoj Britaniji naročito velika želja da se prigrli Kina, jer britanski premijer Boris Johnson želi da se distancira od EU što je više moguće i da izgradi slobodno tržište nesputano EU regulacijama.

U tekstu stoji i da je kompanija Huawei sa dolaskom Xija na vlast izgubila autonomiju koju je imala do sada, kao i da svaka kineska kompanija, mora da sluša naređenja Komunističke partije.

Tako će dozvola Huaweijevoj 5G mreži u Evropi omogućiti Kini da "ucjenjuje" i "sabotira" EU u budućnosti, tvrdi Soros.

"Jasno mi je da pod Xijem Kina predstavlja prijetnju vrijednostima na kojima je osnovana EU. Očigledno, to nije jasno ni liderima država članica EU, niti liderima u industriji, posebno u Njemačkoj", piše Soros.

'Rukovanje' korona virusom

Prema njegovim riječima, umjesto da se vode unaprijed izgubljenu bitku protiv dominacije Huaweija na tržištu 5G, SAD i EU, ili samo EU, trebalo bi da sarađuju u izgradnji Ericssona i Nokije kao održive konkurencije.

U tekstu se navodi i da će se Xi sastati sa šefovima država i vlada 27 članica EU na samitu EU i Kine u Leipzigu u septembru.

Dodaje se da Evropljani moraju da shvate da će kineski predsjednik odnijeti potrebnu političku pobjedu ukoliko ga evropski šefovi država i vlada ne pozovu na odgovornost i ne dovedu u pitanje njegovo nepoštovanje ljudskih prava, posebno na Tibetu, Xinjiangu i Hong Kongu.

"Samo kinesko političko rukovodstvo može da odlučuje o Xijevoj budućnosti. Šteta nanijeta njegovim pogrešnim rukovanjem epidemijom korona virusa postala je toliko vidljiva da to sigurno prepoznaju i kineska javnost i Politbiro. EU ne bi trebalo svjesno da olakša njegov politički opstanak", zaključuje Soros.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...