JEZIVO, A PREDIVNO: Britanac po Jugoslaviji snima mjesta o kojima se ne priča

Britanskog fotografa Marka O'Neilla oduševili su spomenici komunizmu koji su od kraja Drugog svjetskog rata do devedesetih godina prošlog stoljeća nicali diljem danas raspadnute zemlje. Danas se većina zemalja bivše Juge ponaša kao da oni ne postoje te su prepušteni propadanju, a Markove fotografije pokazuju da oni, gledani pod pravim svjetlom, zaista mogu biti senzacionalni.

  • Društvo

  • 12. Feb. 2020  

  • 0

"Zainteresirao sam se za snimanje brutalističkih spomenika nakon izleta na spomenik Buzludža u Bugarskoj 2011. godine. Ta je lokacija na mene ostavila tako snažan dojam da sam je u sljedeće dvije godine posjetio četiri puta i tada sam krenuo tražiti slična iskustva. Spomenici bivše Jugoslavije činili su se logičnim sljedećim korakom", priča nam Mark koji fotografije objavljuje na Instagramu.

Našu pažnju očekivano privukle su fotografije spomenike s teritorija Hrvatske, a Mark nam je prenio svoj dojam o njima.

"Snimanje tih struktura noću pruža mi prazno platno na koje mogu baciti svoje svjetlo i prikazati svoje ideje. Arhitektura spomenika može biti toliko jedinstvena i evokativna, kao da moli da je osvijetlim noću i da svjetlo otkrije njihove oblike i teksture", priča 

Priznaje da nije samo njihov izgled razlog zbog kojeg ih snima.

"Vizualni aspekt je samo jedan element - Svaka od ovih lokacija ima toliko toga za ispričati. Upravo to bogato nasljeđe i kvaliteta iskustava koja sam imao zaokupljaju moju maštu i privlače me u države bivše Jugoslavije u potrazi za još više avantura", rekao nam je, najavljujući tako neke nove fotografije.

Nedavno je magazin GQ objavio članak o "devet brutalističkih čuda svijeta arhitekture", a među njih je uvrstio jugoslavenske spomenike.

Brutalizam je stil u modernoj arhitekturi koji je cvjetao od 1954. do 1970. godine. Naziv je dobio iz francuske riječi "beton brut" koja označava "grubi" beton, pojam koji je francuski arhitekt Le Corbusier koristio da bi opisao lijevani beton s vidljivim tragovima oplate korišten na većini njegovih zgrada sagrađenih nakon Drugog svjetskog rata.

Gligino Brdo, Dobrljin, Bosna

alt

Kosmaj, Srbija

alt

Spomenik hrabrosti, Ostra, Srbija

alt

Tribalj, Hrvatska

alt

Memorijalni kompleks Tjentište, Bosna i Hercegovina

alt

Brezovica, Hrvatska

alt

Lješanska Nahija, Barutana, Crna Gora

alt

Grmec, Bosna i Hercegovina

 

alt

Podgarić, Hrvatska

alt

Grmec, Bosna i Hercegovina

alt

Kozara, Bosna i Hercegovina

alt

Petrova Gora, Hrvatska

alt

Spomen park Popina, Srbija

alt

Stratište, Jabuka, Srbija

alt

Šušnjar, Sanski most, Bosna i Hercegovina

alt

Šumarice, Kragujevac, Srbija

alt

Makljen, Bosna i Hercegovina

alt

Groblje Viktorovac, Sisak, Hrvatska

alt

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...