SARAJEVO DOBILO PRVI MUZEJ OPTIČKIH ILUZIJA: Zavirili smo u njega, obećava SIGURNU ZABAVU za sve uzraste (FOTO)

Riječ je o prvom muzeju ovog tipa u našoj domovini.

  • Kultura

  • 12. Feb. 2020  12. Feb. 2020

  • 0

Kulturni sadržaji glavnog grada Bosne i Hercegovine bogatiji su za još jedan zanimljiv objekat. Sarajevo posjećuje sve veći broj turista koji traže zanimljive sadržaje, a upravo danas je u Sarajevu otvoren Muzej optičkih iluzija. 

Riječ je o prvom muzeju ovog tipa u našoj domovini. Prostire se na 300 metara kvadratnih, a smješten je u trospratnu Austro-Ugarsku zgradu na adresi Skenderija 28.

"Projekt Muzej Optičkih Iluzija Sarajevo započet je još prije više od godinu dana, a u ostvarenju su učestvovali i mladi bosansko-hercegovački umjetnici, koji su kreirali dio eksponata i instalacija za muzej, među koje spadaju i oni sa motivima vezanim za historiju Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva, a po kojim se sarajevski Muzej optičkih iluzija razlikuje od svojih 'rođaka' u regionu i šire", rekla je za Slobodnu Bosnu, PR menadžerica Muzeja Optičkih Iluzija Rebeka Abdagić.

Kerim Mušanović, jedini aktivni Street art umjetnik u BiH, za muzej je naslikao čak tri 3D slike, a najimpozantnija među njima je prikaz maskote Zimskih Olimpijskih Igara 1984. – Vučka.

"Muzejska postavka broji više od 100 eksponata: slike, holograme, objekte, 3D i svjetlosne iluzije, te čitave prostorije, što naš muzej čini trenutno najvećim muzejem ovog tipa u regionu. Trudili smo se da u okviru postavke promovišemo i kulturu i tradiciju Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva, što će zasigurno privući ne samo turiste, već i građane, da istraže ovu raznovrsnu kolekciju", objasnila je Abdagić.

Muzej će biti otvoren svakoga dana, od 10 h do 22 h. Cijene ulaznica su 12 KM za odrasle, 9 KM za djecu i studente, 7 KM za grupne posjete, te 35 KM za porodičnu kartu (2 odraslih + 2 djece).

(K.S. - S. B.)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...