RAMIĆ TOTALNO DEMOLIRAO DODIKA: "Ako vi nazovete šume srpskim šumama one neće biti uspješnije, samo će imati problem" (VIDEO)

„Neshvatljivo je da oni insistiraju na tome da nekim pokušajem blokada zapravo mijenjaju ustavnu stukturu Bosne i Hercegovine i Ustav BiH, jer svako donošenje zakona koje je suporotno Ustavu BiH, jasno je da će izazvati reakcije i da će ti zakoni biti stavljeni van snage. U narednom periodu ući ćemo u neku vrstu krize koja će trajati toliko dugo, odnosno zavisno od potreba vlasti RS za tom krizom”, poručio je Ramić u razgovoru za O Kanal.

  • Mini market

  • 12. Feb. 2020  12. Feb. 2020

  • 2

Može li uopšte biti sporna činjenica da zemljište i vodeni tokovi pripadaju Bosni i Hercegovini, a ne entitetu?

„Mi smo u samom toku rasprave na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske upozoravali na ovakav scenario i predložili smo amadmane da se brišu ove odredbe zakona jer će one biti osporene na Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Oni to nisu poslušali iz razloga što žele na svaki način uzeti nadležnosti Bosne i Hercegovine i dio nekog suverniteta ove države, tako da su dva zakona tretirana na Ustavnom sudu i na oba zakona je sud intervenisao na način da je te odredbe stavio van snage. Mi imamo još dva zakona u proceduri, Zakon o stvarnim pravima i Zakon o dobrovoljačkim kompetencijama i slične odrednice će biti stavljene van snage, tako da je logično da Ustavni sud slijedi svoju neku raniju odluku koju su donijeli po pitanju sličnog Zakona o zabrani raspolaganja državnim zemljištem koje je tada OHR stavio pod zabranu, pa je Narodna skupština Republike Srpske pokušavala riješiti to pitanje”, mišljenja je Ramić.

Milorad Dodik je jučer izjavio kako državna imovina ne može biti imovina Bosne i Hercegovine jer BiH nema odrednicu „država“ ili „republika“. Međutim, u Članu 1 Ustava BiH navodi se da Bosna i Hercegovina nastavlja svoj međunarni kontinuitet kao država. Ramić ističe kako Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD, sebe ubjeđuje da ima vlastitu državu – Republiku Srpsku.

„Dodik to pokušava koristiti u govoru. Oni kada govore o narodu isključivo govore o srpskom narodu, kada govore o državnosti, govore isključivo o državnosti Republike Srpske, time truju neke mlade generacije, javni medijski prostor i slično, a onda kada im dođe ovakva odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine to bude nekako neugodno buđenje hladnom vodom, na šta se oni moraju naviknuti i na neki način promjeniti pristup. Oni imaju dovoljno nadležnosti entitetskih koji mogu unaprijediti taj prostor i kvalitet života u entitetu RS. Ako vi nazovete šume srpskim šumama one neće biti uspješnije, samo će imati problem. Pošta ili bilo koja druga vrsta preduzeća ili ako entitet nazivate državom tako što mu tepate ili što bi voljeli da je to država, ne znači da će to postati država”, zaključio je.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...