TAKVA APOKALIPSA SE NE PAMTI: U OGNJENOJ OLUJI iz zraka u svega nekoliko sati izginulo je 25.000 ljudi, a grad je doslovce SRAVNJEN SA ZEMLJOM…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 13. Feb. 2020  

  • 0

Savezničko bombardiranje Dresdena dogodilo se 13., 14. i 15. februara 1945. godine. Saveznički bombarderi, pod zapovjedništvom Arthura Harrisa, bacanjem zapaljivih bomba prouzročili su ognjenu oluju. Grad je bio gotovo potpuno razoren i spaljen, a broj žrtava je procijenjen na 25.000 mrtvih i oko 135.000 ozlijeđenih.

Među žrtvama nalazile su se i izbjeglice koje su se pred borbama sklonili u Dresden.

Na početku Drugog svjetskog rata, Dresden je sa 642.143 stanovnika bio sedmi po veličini grad u Njemačkoj. Grad je do 1944. bio pošteđen od zračnih napada, jer je ranije bio van dosega zrakoplovstva, te stoga nije bio meta savezničkih bombardiranja. U jesen 1944. bio je posljednji veliki neoštećeni industrijski grad, i predstavljao je jedno od posljednih gospodarskih i administrativnih središta nacističke Njemačke.

Po procjenama je na dan bombardiranja, 13. februara 1945. godine imao oko 1.200.000 stanovnika. Dresden je bombardiralo 770 bombardera britanskog Kraljevskog ratnog zrakoplovstva. Sutradan su ga bombardirali Amerikanci sa svojih 1.300 zrakoplova, razorivši ono što Britanci nisu uspjeli nekoliko sati prije.

"Bilo je zračnih bitaka između lovaca koji su pratili zrakoplove s bombama i njemačkih zračnih snaga", kaže vojni povjesničar Matthias Rogg i dodaje: "Oni koji o proživljenome govore kao očevidci tada su često još bili djeca i nisu to mogli dobro procijeniti. To se mora shvatiti."

Rogg podsjeća da je posebna komisija, sastavljena od povjesničara, dubinskim sondama ispitala sve „sumnjive površine“ na kojima su navodno prema pričanju svjedoka izvršeni neposredni napadi na civile.

"Ni na jednoj površini nisu pronađeni ostaci streljiva koji bi se mogli povezati s napadima u niskom letu", stoji u izvješću komisije. Umjesto toga, pronađeni su brojni ostaci bombi.

I mada je dokazano da izravnih napada u niskom letu nije bilo, o smislu i značenju bombardiranja Dresdena i danas se diskutira.

Mnogi povjesničari podsjećaju na važnost dresdenske industrije za Hitlerove vojne snage te kako je njemačka vojska prva započela sa zračnim napadima na europske gradove. Tek 1977. godine je u Ženevske konvencije unesena zabrana masivnog bombardiranja gradova, radi zaštite civila.

No, iako je 80 posto povijesne jezgre Dresdena uništeno u Drugom svjetskom ratu, znamenitosti su brzo obnovljene u potpunosti, a grad na rijeci Elbi danas je jedan od najljepših gradova moderne Evrope.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...