ŽELJANA BUDNA SANJA: Čovićeva zastupnica istrajava na krivom podatku da u BiH živi milion Hrvata! (VIDEO)

HDZ-ova zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko sudjelovala je nedavno u razmjeni mišljenja s predsjedavajućim parlamenata zemalja Zapadnog Balkana o njihovim evropskim perspektivama, i tom prilikom kazala da u BiH živi milion Hrvata.

  • Mini market

  • 13. Feb. 2020  

  • 2

 „Šta se događa s Bosnom i Hercegovinom, imamo četiri rezolucije Europskog Parlamenta koje se tiču Bosne i Hercegovine, što se događa s milijun hrvatskih građana koji žive u Bosni i Hercegovini?“, upitala je Zovko.

Da nije riječ o lapsusu nego o elementarnoj neobaviještenosti (ili pak svjesnom manupuliranju činjenicama) Zovko je pokazala jučer kada je ponovila istu netačnu tvrdnju. Ustvrdila je da u BiH ima 1.100,000 građana s EU putovnicama, od čega 700.000 Hrvata te 400.000 Bošnjaka, Srba i ostalih. Riječ je, inače, o potpno izmišljenom podatku jer se u BiH ne vodi takva vrsta nacinalne statistike.

Prema službenim podacima Agencije za statistku BiH, u BiH trenutno živi 544 hiljade Hvata, dakle skoro duplo manje od broja kojim barata Željana Zovko.

Inače, prema svim dosadašanjim popisima, najviše Hrvata u povijesti BiH živjelo je pred rat: prema popisu 1991. godine Hrvata je bilo nešto više od 760 hiljada.

(Sl.B.)

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...