MARKO VIDOJKOVIĆ U EPIZODI: "Srbija u borbi protiv korona virusa"

Tekst sa banjalučkog portala "Buka" objavljujemo u izvornoj varijanti

  • Kultura

  • 13. Feb. 2020  13. Feb. 2020

  • 0

Hit ove zime, a možda i proleća, jeste korona virus, koji je pre neki dan dobio i službeni naziv COVID 19 (KOVID 19).

Nastao u Vuhanu u Kini, da li jedenjem slepih miševa, ili u obližnjoj vojnoj laboratoriji, ili na neki drugi način kojim virusi nastaju, KOVID 19, zarazio je dosad desetine hiljada ljudi, a pobio na hiljade. Reč je o oboljenju nalik gripu, koje, kad se spusti na pluća, hoće i da udavi (odatle i naziv - KoVučićIDačić 19), najpre se mislilo samo starije i hronične bolesnike, a sad se zna da koka i one koji su do juče trčali polumaraton.

Umro je i lekar koji je prvi pokušao da upozori na novi soj korona virusa, bile su mu samo 34 godine. On je najpre bio kažnjen, jer je bio preterano brbljiv, a onda je i umro, baš od virusa čiji je uzbunjivač pokušao biti. Znam, znam, svi ste u fazonu, ma ubile ga komunjare, možda je i tako, ali to ne menja činjenicu da je virus napolju i da ubija. I to ubija vrlo efikasno, pošto je (pomoću novog načina za otkrivanje virusa) samo u jednom danu otkriveno 16.000 novih slučajeva i preko 250 mrtvih.

Sve zemlje sveta upale su u frku i organizovale odbranu od sićušnog davitelja, najčešće karantinskog tipa, pa su tako Francuzi sve putnike iz jednog aviona strpali u hotelski kompleks na Azurnoj obali, u trajanju od četrnaest dana, koliko inkubacija virusa traje. Upravo ovo i jeste glavna začkoljica kod malenog davitelja – kliconoša može okolo da se šetka trinaest dana i da za sobom seje virus, pa tek onda da se razboli. Tako se mislilo sve dok se na jednom kruzeru na dalekom istoku nije porazboljevala gomila ljudi, a kliconoši ni traga ni glasa! Dakle, kako vreme odmiče, virus je sve misteriozniji i sve zajebaniji.

Ono što svakako treba uzeti sa ozbiljnošću jeste to da su Rusi, tradicionalni partneri Kineza, uveli vize za kineske državljane i obustavili železnički saobraćaj između dve zemlje. Tu bi trebalo da se ugase i poslednje teorije zavere o tome da li virus uopšte postoji. Postoji. I da li je opasan. Opasan je. Činjenica da Kina gubi oko 400 milijardi dolara dnevno na ovom problemu ostavlja prostor za teoriju kako je reč o biološkom ratu, kad se ima u vidu kome sve smeta kineski ekonomski napredak, jeftina kineska roba, kineska napredna tehnologija i Kinezi, kao takvi.

A šta smo mi uradili da bismo se zaštitili od KOVID-a 19? Kada sam se, pre nedelju dana, vraćao iz Nemačke, očekivao sam da će mi lice u belom mantilu, sa gas maskom na glavi, izmeriti temperaturu, ili da ćemo prolaziti kroz neka vrata koja pište ako imamo temperaturu veću od 37.5. Ne, apsolutno ništa od toga se nije dogodilo. Prošli smo kroz tunel, pa kroz hodnik, pa smo se spustili do mesta gde se lupaju pečati u pasoš, tamo nas je stajalo bar dvesta, sa mog i drugih letova, svi smo udisali isti vazduh, neki smo i kijali, pandur me nije ni pogledao i kroz minut svi smo bili na slobodi, ko zna, neki od nas možda i sa KOVID-om 19 u sebi.

Zlatibor Lončar rekao je upravo suprotno, kako je na aerodromima u Beogradu, Nišu, Kraljevu, pa čak i onom četničkom, u Pranjanima, sve spremno za skrining putnika, te da su pripremljene posebne mere i prostorije za one koji su možda zaraženi. Jedine zasebne prostorije koje sam video bile su za pušače. Pouzdano znam za slučaj jedne žene u Pančevu, koja je došla da otvori bolovanje jer je kašljala i kijala, pa su je strpali u korona - karantin na pola dana i tek posle detaljnijih provera, otvorili joj bolovanje.

Dobro, znači neke mere se negde ipak sprovode. Zapažen je i slučaj autobusa punog turista iz ozloglašenog Vuhana, koji se provozao Hrvatskom, Bosnom i Srbijom. Putnicima je ovlaš merena temperatura, sve je bilo okej, a naši organi su čak izjavili kako ne žele da remete planove za odmor gospodi kolonizatorima iz Kine, već su putem zakona verovatnoće zaključili „Ma, svi su zdravi, teraj.“ To je bilo čak i pošto se saznalo da je period inkubacije čak četrnaest dana.

Imajući u vidu da sa Kinom imamo duboko dupeuvlakačke odnose, do te mere da je Psihopata pre neki dan preko televizora ponudio izraze saučešća Si Đin Pingu, te pomoć Srbije u borbi sa virusom, da nema viznog režima između naše dve zemlje, da su Kinezi trenutno nosioci nekoliko infrastrukturnih i zagađivačkih projekata u zemlji, velika je šansa da se neki kliconoša obreo u Srbiji i da ono, što je u belom svetu KOVID-19, kod nas natenane mutira u KOVID-20, naravno, zarazniji i smrtonosniji od aktuelnog.

U modernoj srpskoj medicini akutna oboljenja respiratornih puteva se dele na: grip, oboljenja slična gripu i previše šmrkanja koke i spida. Svinjski grip, ptičiji grip, SARS, MERS, KOVID-19, sve su to za nas španska sela. Daj da zajebavamo vlasnicu Azijske robne kuće u Temerinu. Ha ha ha, kako smešno priča srpski. Jel ima virus? Ima govno, dođi da pojedeš. Ha ha ha. Ha ha ha. Korona virus ne može da preživi u Srbiji, toliko je zagađen vazduh. Ha ha ha. Ha ha ha. Doktor Smrt rekao sve je uredu, znači najebali smo! Ha ha ha. Ha ha ha.

Ha ha ha.

(Buka) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...