MACRON STAO U ODBRANU DJEVOJKE KOJA JE UVRIJEDILA ISLAM: "Bogohuljenje nije zločin"

Francuski predsjednik Emmanuel Macron konačno se uključio u raspravu koja već tjednima diže prašinu u Francuskoj, vezanu uz srednjoškolsku djevojku koja je pod policijskom zaštitom jer je uvrijedila islam.

  • Svijet

  • 13. Feb. 2020  

  • 2

"U ovoj raspravi izgubili smo iz vida to da je Mila adolescent. Dugujemo joj zaštitu u školi, u njenom svakodnevnom životu, u njenom kretanju", rekao je Macron u intervjuu za novine Le Dauphiné Libéré

Macron je poručio da bogohuljenje u Francuskoj nije zločin. Naglasio je da je "država ispunila svoje dužnosti" i da djeca moraju biti "bolje zaštićena" od "novih formi mržnje i maltretiranja online koje mogu biti destruktivne". 

Macron: Zakon je jasan  - imamo pravo bogohuliti, kritizirati, karikirati religije

"Ta potreba odvojena je od kritike religije. Zakon je jasan: imamo pravo bogohuliti, kritizirati, karikirati religije. Republikanski poredak nije moralni poredak... ono što je zabranjeno zakonom je izazivanje mržnje i napadi na dostojanstvo", dodao je Macron. 

Podsjetimo, 16-godišnja Mila Orriols, iz mjesta u blizini Lyona, našla se u središtu velike kontroverze kad je u live streamu na Instagramu nazvala islam "sranjem", Kuran "knjigom punom mržnje" i poručila da bi "zabila prst u šupak tom bogu".

Taj je uvredljivi monolog, međutim, bio reakcija na to što ju jedan muslimanski mladić u prethodnom live streamu nazvao "prljavom kurvom" i "prljavom lezbijkom" zato što je odbila njegovo agresivno udvaranje. 

Predstavnik muslimanske zajednice: Oni koji siju, žanju

Djevojka se praktički odmah našla izložena bujici online uvreda, napada i prijetnji silovanjem i smrću, a objavljena je i njena adresa i škola koju pohađa, zbog čega se morala skrivati i prestati ići u školu. 


 

Macron je, međutim, dao do znanja da su obrazovne službe u međuvremenu našle drugu školu za Milu. 

Državni tužitelj u Lyonu otvorio je istragu zbog prijetnji upućenih njoj, ali i zbog "provociranja vjerske mržnje" s njene strane. Druga je istraga ipak brzo odbačena. 

Usto, generalni delegat Francuskog vijeća za muslimansku vjeru Abdallah Zekri izjavio je u intervjuu za francuski radio da "ta djevojka zna točno što je napravila" i da "oni koji siju, žanju", dodajući da njene izjave nisu pokrivene slobodom govora jer su "uvredljive i provokativne".

No novi predsjednik ovog vijeća Mohammed Moussaoui javno se usprotivio svom kolegi i poručio da se kritika islama mora prihvatiti i da nikakvi komentari ne mogu biti opravdanje za prijetnje smrću. "Moramo prihvatiti sve rasprave i odbiti svo nasilje", dodao je. 

"Je suis Mila"

Mila je s druge strane postala simbol borbe za sekularne vrijednosti i slobodu govora, a ubrzo je postao viralan i slogan "Je suis Mila", po uzoru na raniji čuveni slogan "Je suis Charlie". Tim se sloganom, podsjetimo, izražavala solidarnost s 11 članova redakcije satiričkog časopisa Charlie Hebdo koje su islamistički teroristi pobili zbog naslovnica u kojima se karikirao muslimanski prorok Muhamed. 

U obranu Mile stala je i francuska desnica pa je tako Marine Le Pen, predsjednica Nacionalnog skupa (bivše Nacionalne fronte), izjavila da njene riječi "možemo smatrati vulgarnim, ali ne možemo prihvatiti da je u Francuskoj u 21. stoljeću neki osuđuju na smrt".

S druge strane, Macronova ministrica pravosuđa Nicole Belloubet izazvala je ogorčenje oporbe i dobrog dijela javnosti kad je nazvala Miline izjave o islamu "napadom na slobodu vjeroispovijesti". Oporbenjaci su je brzo podsjetili da ne postoji zakon o slobodi vjeroispovijesti i da bi to kao ministrica pravosuđa trebala znati, na što je Belloubet povukla svoju izjavu.

(Index.hr/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...