GRADONAČELNIK BIHAĆA NEMA DILEMU: "Da se hrvatska policija ponaša prema migrantima u skladu sa normama, naš problem bi ovdje bio puno manji"

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić, koji nije sretan zbog novog migrantskog vala, od ministra Fahrudina Radončića očekuje konkretne poteze.

  • Društvo

  • 13. Feb. 2020  

  • 0

Grad Bihać ušao je u treću godinu intenzivno se noseći sa migrantskom krizom. I dalje su najčešće vijesti u Bihaću vezane za najave da s proljećem slijedi novi migrantski val. Šef IOM-a za BiH Peter van der Auweraert to je potvrdio nedavno za Televiziju Unsko-sanskog kantona, bazirajući svoju analizu na nedavnim statistikama kretanja migranata balkanskom rutom, od Grčke do Srbije, gdje se broj osoba u pokretu uduplao.

Ponašanje graničara

Upitan za mišljenje, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić nam je kazao da su ga “migranti više ubili u pojam”.

- Više od pola energije i vremena mojih saradnika i mene utrošeno je na problematiku migranata. Novi talas je u najavi. Od prvog februara, prema podacima koje imam, u Bihać je stiglo novih 380 migranata. Bio sam jučer sa mještanima Velikog Luga, pokazane su mi kuće u koje migranti provaljuju, razna divlja prenoćišta. Sutra idem i na sastanak s policijskim komesarom USK-a, da razgovaram kako da se tu postavimo, opisao nam je gradonačelnik situaciju.

Nedavno je razgovarao i sa evropskim parlamentarcima koji su dolazili da vide situaciju na terenu.

- Rezultat je to i naših apela, mojih istupa i spram postupanja hrvatske policije na granici, koja krši međunarodno priznate pravne norme. Da se oni ponašaju prema migrantima u skladu sa normama, naš problem bi ovdje bio puno manji. Neka u Evropskom parlamentu znaju da je Bihać izložen ne samo talasima migranata nego i svojevrsnoj blokadi i nezakonitom djelovanju sa hrvatske strane granice, naglašava Fazlić.

alt

S obzirom na to da problem nije riješen na istočnoj granici, u Bihaću se razmatralo više opcija. Jedan od bivših ministara MUP-a Šefik Smlatić imao je suprotan prijedlog, da se sve učini na zaštiti zapadne granice, da se takoreći pomogne i susjedima u zaustavljanju migranata, te bi se na taj način mogla prekinuti ruta preko Bihaća.

- Upravo to sada predlaže i ministar Radončić, kazao nam je Smlatić, vjerujući da bi to moglo biti rješenje.

​Međutim, gradonačelnik Fazlić smatra da bi tako odsječeni migranti ostali opet Krajini kao problem, koja ima već četiri registrovana migrantska centra. Ipak, i on očekuje da će novi ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić vrlo brzo pokazati efikasnost.

- Ohrabren sam prvim potezom Radonačića, koji se sreo sa ambasadorom Pakistana da razgovara o migrantima, ali i sa odgovornima iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske. Iz kratkog razgovora s njim bio sam ohrabren, ali naglašavam da se više ministarstava mora u to uključiti, da ne bude na proljeće ista situacija kao i prošle godine. Ako opet zapadnemo u istu situaciju, ja ću poduzimati drastične mjere. Ako to nije više Vučjak, biće nešto drugo, ali neću dopustiti da nas migranti pregaze, poručio je Fazlić.

Sugrađanima sa žaljenjem ocrtava realnu situaciju da su zbog migranata bili spriječeni učiniti više drugog posla, pogotovo sad kada je izborna godina već tu.

- Želim da ovo kvalitetno završim, neće biti slikanja i uzimanja jeftinih političkih poena. Učinili smo koliko smo mogli i imamo osnovu da se razvijamo i dalje. Ja ću ocijeniti političku situaciju prije konačne odluke o kandidovanju, ali ova migrantska situacija gotovo da mi je ubila volju da se bavim politikom, kazao nam je gradonačelnik Fazlić.

Signali iz Sarajeva

Pored realnog antimigrantskog raspoloženja, u bihaćkoj javnosti još se postavlja pitanje i koaliranja Fazlićeve političke opcije.

​Pomak sa SDA je na lokalnom nivou, s obzirom na to da su krenuli iz suprotnih izbornih baza.

- Mislim da ovo naše pravljenje većine sa SDA u Gradskom vijeću ima smisla, da se to pozitivno dočekalo i u Sarajevu, gdje nam se povećava pristupačnost izvorima finansiranja, što nas dovodi u priliku da ostvarimo određene projekte. Samo zbog projekta aerodroma u Bihaću ja sam spreman izgubiti političku karijeru. Mislim da možemo sada učiniti značajne stvari za Bihać i ja ću se ravnati po tome, zaključio je Fazlić.

I migrantsku krizu treba iskoristiti kao šansu, govorio je nekada gradonačelnik Fazlić, a sada bi bio sretan da se ona nikad nije ni desila. Gradonačelnici se ne bi trebali baviti migrantima, ali silom prilika na to treba da bude spreman svako ko razmatra mogućnost da se kandidira na čelo grada.

(oslobodjenje.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...