OVO NIKO NIJE OČEKIVAO: Prošli mjesec bio je najtopliji u posljednjih 141 godinu, evo gdje je bilo najgore…

Najtopliji januar u posljednjih 141 godinu zabilježen je ove godine

  • Društvo

  • 14. Feb. 2020  

  • 0

Podaci Nacionalne uprave za okean i atmosferu (NOAA) pokazuju da je prema klimatskoj evidenciji čuvanoj 141 godinu, prosječna temperatura kopnene i morske površine koja je u prosjeku bila u 20. stoljeću, u januaru ove godine premašena je za 1,14 stepeni.

Zbog emisije stakleničkih plinova nastalih kao posljedica ljudskih aktivnosti, Zemlja je jedan stepen toplija nego u predindustrijsko doba, što ima razorne posljedice diljem svijeta među kojima su požari u Australiji i Americi.

Najveći porast temperature u svijetu zabilježen je u istočnim regijama Rusije, Skandinavije i Kanade. Navedeno je da je temperatura u januaru bila pet stepeni iznad prosjeka. Iznad prosječna temperatura izmjerena je u Arktičkom moru i Antarktiku.

Naučnici u Nacionalnim informativnim centrima za životnu sredinu ujedinjeni su u mišljenju da će 2020. godina biti među pet najtoplijih u evidenciji.

(SB / AA)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...