MUNJEVITA AKCIJA AMERIČKE MORNARICE U ARAPSKOM MORU: Ratni brod zaplijenio ogromnu količinu naoružanja, imalo je poznati potpis…

Prema rezoluciji Ujedinjenih naroda, Teheranu je zabranjeno da snabdijeva, prodaje ili iznosi oružje van zemlje osim uz odobrenje Vijeća sigurnosti

  • Svijet

  • 14. Feb. 2020  

  • 1

Ratni brod američke mornarice zaplijenio je oružje koje je, kako se vjeruje, iranskog "dizajna i proizvodnje", a obuhvata 150 antitenkovskih raketa i tri iranske rakete zemlja-zrak, saopštila je američka vojska.

Kako prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters, naoružanje je zaplijenjeno u Arapskom moru, a identično je onome koje je je drugi američki ratni brod zaplijenio u novembru.

Riječ je o antitenkovskim raketama Dehlavieh koje su iranske kopije ruske raketa Kometa, navodi se u saopštenju.

Presretanje oružje za Huse

Posljednjih godina američki brodovi su presreli i zaplijenili iransko oružje namijenjeno uglavnom borcima Husi u Jemenu.

Prema rezoluciji Ujedinjenih naroda, Teheranu je zabranjeno da snabdijeva, prodaje ili iznosi oružje van zemlje osim uz odobrenje Vijeća sigurnosti.

Husi su svoj arsenal izgradili na lokalnoj proizvodnji, inostranoj ekspertizi i dijelovima prokrijumčarenim iz Irana, njihovog saveznika, i drugih zemalja.  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...