AKO STE MISLILI DA SE U NJEMAČKOJ NAJBOLJE ZARAĐUJE GRDNO SE VARATE: U Europskoj uniji znatno je povećana minimalna plaća, a ONI SU REKORDERI…

Prosječne minimalne plaće diljem Europske unije su u znatnom porastu, navodi se u studiji koju je objavio Institut za ekonomska i društvena istraživanja (WSI), u sklopu Zaklade Hans Boeckler.

  • Ekonomija

  • 14. Feb. 2020  

  • 0

Tijekom jedne godine minimalne plaće u zemljama EU-a su nominalno porasle za šest posto, odnosno 4,4 posto, kada se uzme u obzir inflacija, navodi se u studiji.

Obje brojke predstavljaju "drugu najveću stopu rasta u posljednja dva desetljeća", prenosi Fena, pozivajući se na agenciju Xinhua.

Austrija, Finska, Švedska, Danska i Italija su jedine zemlje u EU koje nemaju zakonski obvezujuću minimalnu plaću, navodi se u studiji, ali u većini ovih zemalja postoji vrlo visoka razina sindikalnog predstavljanja.

'Godina minimalne plate u Evropi'

Početkom godine 18 zemalja EU-a povećale su minimalnu plaću.

Velika Britanija planira povećanje minimalne plaće u idućim tjednima.

"Godina 2020. bi mogla biti godina minimalne plaće u Europi", kazali su stručnjaci za plaće pri WSI-u Thorsten Schulten i Malte Luebker.

U studiji je navedeno da su "intenzivnija povećanja" rezultat rasprava i pojedinačnih vladinih inicijativa koje su imale za cilj "povećanje minimalnih plaća do razine koja bi jamčila dobar životni standard".

Unutar EU-a minimalne plaće na početku 2020. godine pokazale su "znatan raspon", od 1,87 eura po satu u Bugarskoj, do 12,38 eura u Luksemburgu, navodi se u studiji WSI-a.

Njemačka lošija od većine zemalja

Sa 9,35 eura po satu, njemačka minimalna plaća bila je "i dalje primjetno niža" od visine minimalne plaće u većini zapadnoeuropskih zemalja s najmanje 9,66 eura po satu, navodi se u studiji.

Njemački sindikat ver.di nedavno je zatražio povećanje minimalne plaće na najmanje 12 eura po satu u Njemačkoj.

Početkom godine minimalna plaća u Njemačkoj povećana je samo za 0,16 posto.

"Velik broj radnika nije zaštićen kolektivnim ugovorima u Njemačkoj", izjavio je Ralf Kraemer iz sindikata ver.di i naglasio da zakonodavne mjere moraju "ojačati" regulaciju plaća i radnih uvjeta putem kolektivnih ugovora.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...