VOJNICI I PODOFICIRI PRVE ŽRTVE DODIKOVOG BOJKOTA: Ništa od predviđenog povećanja plaća!

Dom naroda Parlamenta BiH na današnjem zasijedanju razmatrat će između ostalog i zakonski prijedlog o povećanju plaća vojnicima i podoficirima u Oružanim snagama BiH, no zbog bojkota delegata SNSD-a, sasvim je izvjesno da odluka neće bit usvojena.

  • Vijesti

  • 14. Feb. 2020  14. Feb. 2020

  • 4

Lider SNSD-a, Milorad Dodik, kazao je da zbog presude Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu, predstavnici RS-a u državim insitucijama neće sudjelovati u odlučivanju, tako da je izvjesno da Dom naroda neće usvojiti zakonske izmjene kojim je predviđeno povećanje plaća vojnicima i podoficirima u Oružanim snagama BiH. Ovaj zakonski prijedlog, koji je inicirala Borjana Krišto (HDZ) razmatran je još u prošlom sazivu Parlamenta BiH i ostalo je još samo za zakonski prijedlog u identičnom obliku usvoji i Dom naroda. 

U obrazloženju predloženih rješenja Krišto navodi da se na ovaj način želi poboljšati status zaposlenim vojnim licima koja imaju najniži koeficijent za obračun plate, a koja u ukupnoj vojnoj strukturi zaposlenih vojnih lica u Oružanim snagama BiH čine 80 posto ljudstva te zaustaviti negativan trend napuštanja ove službe.

U vrijeme usvajanja ovog zakonskog prijedloga u Zastupničkom domu procjene su bile da je za njegovu realizaciju potrebno 9,3 miliona KM.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...