SAOPĆENJE SDA: "Odbijamo ultimatume Dodika i Čovića, pozivamo predstavnike međunarodne zajednice..."

"... da ne nasjedaju na Dodikove ucjene u vezi sa Ustavnim sudom praćene lažnim obećanjima"

  • Vijesti

  • 14. Feb. 2020  14. Feb. 2020

  • 6

"SDA ne prihvata ultimatum Milorada Dodika i Dragana Čovića, kojim traže usvajanje državnog zakona čija bi isključiva funkcija bilo uklanjanje stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine".

Saopćeno je ovo danas iz SDA. U nastavku prenosimo saopćenje za javnost:

"Pozivamo i predstavnike međunarodne zajednice da ne nasjedaju na Dodikove ucjene u vezi sa Ustavnim sudom praćene lažnim obećanjima.

Podsjećamo da je Dodik isti scenarij krize kreirao i 2009. godine, tražeći da se ne produži mandat za strane tužioce i sudije u bh. pravosuđu, a obećavajući zauzvrat deblokadu institucija i političku stabilnost.

Jedini rezultat tadašnjeg popuštanja, koje je Dodik shvatio kao znak slabosti međunarodne zajednice, bila je još veća politička destabilizacija i permanentna kriza, koja se od 2009. do danas kontinuirano održava jednostranim potezima iz entiteta RS.

Odluka da se povuku strani tužioci i sudije imala je kobne posljedice za samo pravosuđe, koje je od nezavisnog i funkcionalnog stuba vlasti postalo politički zavisno i korumpirano tijelo, koje je u očima građana i svim relevantnim analizama trenutno najveća prepreka pravnoj sigurnosti i razvoju bh. društva.

Ponavljanje istog scenarija i u slučaju stranih sudija u Ustavnom sudu, umjesto političke stabilnosti i vladavine prava proizvelo bi još radikalniju političku nestabilnosti i pravni haos, i SDA to neće dopustiti.

Jedina ispravna reakcija na novonastalu krizu jeste jedinstvena i odlučna poruka međunarodne zajednice Dodiku da ultimatumima neće dobiti ništa, te da će snositi teške posljedice, po principu individualne odgovornosti, ukoliko se odluči da jednostranim potezima nastavi proizvoditi krizu."

(SB/Vijesti.ba)  

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...