KAD TUŽILAC DR BAJIĆ ČASTI: Malo viski, malo pola-pola

Od 2017. do 2019. godine RiTE Ugljevik sa bijeljinskim “Građaprometom” sklapa 73 direktna sporazuma vrijedna 333.011 KM. I pored očiglednog namještanja poslova, bahate zloupotrebe službenih ovlaštenja i kršenja zakona, tužilac Miodrag Bajić ne reaguje na kriminal, već slučaj prosljeđuje dalje. RiTE nastavljaju poslovanje sa istom firmom dodjeljujući joj osam okvirnih sporazuma vrijednih 880.962 KM.

  • Društvo

  • 14. Feb. 2020  

  • 0

Piše: Žana Gauk

Za Miodraga Bajića, šefa posebnog odjeljenja Republičkog javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika kriminala, ništa ne predstavlja kriminal. Čak ni ako je u pitanju očigledno namještanje tendera kojim je uprava Rudnika i Termoelektrane Ugljevik firmi “Građapromet” iz Bijeljine isplatila ukupno 333.011 KM.

RiTE Ugljevik sa ovom firmom, frapantnim kršenjem Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, tokom dvije godine direktno sklapa 73 ugovora. Bajić se na prijavu Đenana Salčina, direktora Agencije za javne nabavke BiH, od 7. oktobra 2019. godine samo nasmijao. Kriminalom teškim stotine hiljada maraka javnog novca neće da se bavi, jer, kako je naveo, odgovorne u RiTE nije imenovala Narodna skupština Republike Srpske, Vlada RS, njena ministarstva ili odavno u kriminal i korupciju ogrezli Visoki sudski i tužilački savjet BiH. Neprocesuiranje uprave javnog preduzeća obrazložio je:

“Odgovorno lice, direktora RiTE Ugljevik imenuje Nadzorni odbor, tako da direktor RiTE ili neko drugo odgovorno lice u RiTE ne ulaze u krug lica za čije procesuiranje bi bilo nadležno ovo tužilaštvo”.

Prijavu Agencije, kako je naveo u dopisu od 29. novembra prošle godine, proslijedio je Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini.

Bajićevo nedjelovanje u sferi kriminala i korupcije odavno je poznato jer u posljednje tri godine na zatvorske kazne zbog korupcije osuđene su samo dvije osobe. Najstroža kazna, po optužnici Republičkog javnog tužilaštva, je jednogodišnja zatvorska. Ime doktora Bajića, kako voli da se potpisuje, često se spominjalo i tokom zataškavanja u istrazi brutalnog ubistva dvadesetjednogodišnjeg Davida Dragičevića.

RUKA RUCI, EVO JOGURT

Iako nije jasno šta je za Bajića kriminal koji vrijedi procesuirati, onaj “nižerangirani” u RiTE Ugljevik, u ovom slučaju, nesmetano se razvijao od 3. februara 2017. godine, kada je javnim preduzećem upravljao Đorđe Popović, do 25. januara 2019, kada je u direktorskoj fotelji već sjedio Čedomir Stojanović.

Prema monitoringu Transparency Internationala u BiH, koji je proslijeđen Agenciji za javne nabavke BiH, uprava RiTE kontinuirano je dvije godine dijelila predmet javne nabavke kako bi izbjegla raspisivanje tendera u skladu sa Zakonom.

“Otkako ‘Građapromet’ unosi zaključene direktne sporazume na Portal javnih nabavki, zaključila je ukupno 80 sporazuma, od toga 73 sa RiTE. Vrijednost ugovora iznosila je 333.011 KM. Predmeti nabavki bili su mliječni proizvodi, voda, higijena, riba, gljive, alkoholna pića, a nazivi postupaka i vrijednosti su se ponavljali. Primjera radi, jogurt je nabavljan čak sedam puta u navedenom periodu, a naziv svih sedam postupaka bio je isti – ‘nabavka jogurta u čaši 0,181 2,8 mliječne masti’. Vrijednost – gotovo uvijek ista, 5.800 KM”, detaljno je obrazloženo u prijavi koja je bila na Bajićevom stolu.

Kako su ovo granične vrijednosti za sklapanje direktnih sporazuma, bilo je jasno da je uprava RiTE Ugljevik svjesno dijelila predmet kupovine i poslove dodjeljivala “Građaprometu”. Roba je nabavljana mjesečno, a konkurencija je eliminisana.

Iz dokumentacije koja je u posjedu Žurnala jasno je da je RiTE sa očigledno favorizovanom firmom u jednom danu sklapala po dva ili tri direktna sporazuma. Raspisivanje tendera veće vrijednosti i dijeljenje na lotove, što je zakonska mogućnost, nije dolazilo u obzir.

Na 20 stranica uprava javnog preduzeća pokušala je da objasni zašto je sporazume sklapala direktno, ali potpuno bezuspješno. Jer, Zakon je većim dijelom jasan svima, osim upravi RiTE i tužiocima koje bi zloupotreba službenih ovlaštenja trebalo bar da nažulja. 

OD JOGURTA DO JACK DANIELSA

Kako nema krivične odgovornosti, a jesti i piti o narodnom trošku se mora, tako je uprava RiTE našla novi način poslovanja sa “Građaprometom”. Tokom 2019. sklopila je osam dvogodišnjih okvirnih sporazuma vrijednih 880.962 KM. Bijeljinski prodavac jedini ponuđač!

I u ovim ugovorima mnogo je zanimljivosti. U Rudniku i Termoelektrani vole ribu pa su potrebe velike i to košta 104.393 KM, mliječne prerađevine preduzeće plaća 23.798, mlijeko i jogurt – 168.386, riblje prerađevine – 71.206, proizvode za posebne prehrambene potrebe – 140.335, prerađevine od voća i povrća 115.865, ponovo mlijeko – 157.365, bezalkoholna pića – 99.613.

Naporan rad uprava zalijeva “Jack Danielsom”, flašama od 0,7 litara, što građani, po direktnom ugovaranju, “Građaprometu” plaćaju 1.147 KM. Hrana košta oko 7.000 KM.

(zurnal.info)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...