BEOGRADSKI PROFESOR, NIKOLA SAMARDŽIĆ: "Srbe u regionu ugrožavaju Vučić i Dodik svojom politikom"!

Nikola Samardžić, redovni profesor na odsjeku Istorije Filozofskog fakulteta u Beogradu, kazao je za Vijesti.ba kako Srbe u regionu ugrožavaju Vučić i Dodik svojom politikom.

  • Društvo

  • 14. Feb. 2020  14. Feb. 2020

  • 3

Profesor Samardžić smatra da je integracija balkanskih zemalja u EU i NATO, uz oslobođenje od malignih utjecaja Rusije, Kine i Turske, naša zajednička obaveza za bolju budućnost.

Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1985. Na istom fakultetu je i magistrirao  1989. godine na temu "Francuska i Osmansko carstvo 1687-1691" i doktorirao 1995. na temu "Istočna politika Karla V". 1990. je postao asistent-pripravnik na Filozofskom fakultetu, 1992. asistent, 1995. docent, 2003. vanredni profesor, a 2009. redovni profesor, a uža naučna oblast mu je opšta istorija Novog vijeka.

Bio je član Demokratske stranke od 1995. do 2004. godine. Jedan je od osnivača Liberalno-demokratske partije 2005. godine. Na 19. godišnjicu 5. oktobra zvanično je predstavio novu političku organizaciju Glas!/ The Voice.

Tom prilikom je kazao je „da se Srbija nalazi u dubokom društvenom sukobu zbog odsustva snage, hrabrosti, intelektualnog i moralnog kapaciteta da riješi najvažnija pitanja: status Kosova i pomirenje, integracija sa susjedima, Evropom i SAD. Zalaže se za ulazak Srbije u NATO.

Razgovarao: Haris Ljevo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je novi „svesrpski“ sastanak u Beogradu na kojem će učestvovati predstavnici Srba iz BiH i Crne Gore. Koja je svrha ovakvih sastanaka i mogu li donijeti išta dobro Srbima i drugim narodima koji ovdje žive?

SAMARDŽIĆ: U jednom trenutku, u danima nakon izglasavanja Zakona o slobodi vjeroispovesti u Crnoj Gori, Vučić je, prema mojim saznanjima, pod pristiskom svoje neposredne okoline, i porodice koja ga je formirala, odlučio da svim snagama uđe u kampanju protiv Đukanovića i crnogorske vlade. Teren su pripremile srpske i ruske službe računajući prije svega na snagu SPC. Ispostavilo se da je politički uticaj SPC pregazio Vučića, njegovu partiju, partnere, medije, javnu i tajnu državu. Sad smo na pragu veoma ozbiljnih odluka, kojima će Vučić vjerovatno preći sve crvene linije, računajući da time sebi diže cijenu u odnosima sa EU, SAD i Rusijom, a smatra da je najskuplji kad je najopasniji: priprema ulazak nacista u Narodnu skupštinu, opstruiše, s Dodikom, ulazak BiH u NATO, ruši crnogorsku vladu. Na vaše pitanje mogu konkretno da odgovorim podsjećanjem da je ostatak bivše Jugoslavije, nakon integracije istočne Evrope 2004. i 2007, i Hrvatske 2013., zapravo pred istovjetnim i zajedničkim obavezama za budućnost, i svi zajedno imamo potrebu da se oslobodimo malignih uticaja Rusije, Kine i Turske, i obezbijedimo brz, siguran, ulazak u evropske i atlantske institucije koje će nas štititi i od nas samih.  

Da li su Srbi u regionu zaista ugroženi ili napadnuti, kako to kaže Milorad Dodik, i od koga?

SAMARDŽIĆ: Nažalost, uvjeren sam da takav utisak dijeli većina u srpskom narodu, svaki pokušaj integracije, evropeizacije, liberalizacije ekonomije, povezivanja tržišta, saradnje u nauci, kulturi i svim javnim poslovima mediji u Srbiji i, udruženo, Vučićeva vlast i Đilasova opozicija, predstavljaju navedenim izrazima, da smo ugroženi, napadnuti, da nam se oduzimaju država, identitet, svetinje, tradicija, prošlost i budućnost. Sukob Vučićeve vlasti i Đilasove opozicije zapravo je fingiran sukog kojim diriguju službe ruske države koja je konceptu sprečavanja ulaska u NATO pridružila koncept sprečavanja ulaska u EU.

Kako ocjenjujete generalno političku situaciju u zemljama regiona?

SAMARDŽIĆ: Predsjednički izbori u Hrvatskoj otkrili su jedan ohrabrujuć demokratski potencijal, a mi u BiH i Srbiji bismo mogli da pokušamo da primijenimo takve dobre primjere iz neposrednog susjedstva. Političko liderstvo u BiH i Srbiji je spremno za totalnu rekonstrukciju, ali je neophodna podrška naših evropskih partnera kako bismo odbacili sve ruske, kineske i turske marionete. Kad nacisti budu ušli u srpsku skupštinu, oni će dobiti dodatni legitimitet u Njemačkoj ili Austriji. Zamislite kad ponovo prorade spojeni sudovi, pa dobijete u BiH nove srpske, hrvatske, bošnjačke odgovore na taj stravičan presedan koji nas očekuje na izborima u Srbiji 26. aprila. Zato je tako važna podrška vladama u Podgorici i Skoplju, da izdrže sve pritiske, a ima ih i iz manje lojalnih članica EU.

Jedna od nezaobilaznih tema zadnjih dana je Crna Gora, odnosno protesti koji su u ovoj zemlji izbili nakon usvajanja novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Da li ovaj Zakon i na koji način ugrožava Srbe i SPC u Crnoj Gori?

SAMARDŽIĆ: Srbe u Crnoj Gori ugrožavaju politika tzv. srpske opozicije u Crnoj Gori, ugrožavaju ih vlast i opozicija iz Srbije, kojima komanduju Vučić i Đilas, ugrožava ih Dodik, ugrožavaju ih sve tradicionalne političke i društvene institucije kojima poklanjaju povjerenje. Mi smo suočeni sa istovjetnim scenarijom kojim se poslužio Beograd agresijom na Hrvatsku. Danas su Hrvati u Hrvatskoj ugroženi zbog razmjera depopulacije, i činjenice da se etnički homogeno društvo najlakše politički radikalizuje u svakom kriznom trenutku, a ovdje se krize smjenjuju subatomskom brzinom čestica koje ih izazivaju. SPC raspolaže uvjerljivim dokazima o svojim svojinskim pravima, prije svega se pred evropskim institucijama mogu pozvati na pravo održaja, ali je očigledno da oni potežu za kvaziistorijskim argumentima kojima radikalizuju političke stavove kako bi se, u saradnji s ruskom agenturom, izazvao incident koji je traljavo započet 2016. kad je trebalo zauzeti institucije i likvidirati Đukanovića.

Jedan ste od rijetkih intelektualaca u Srbiji koji otvoreno kažu da je Srbiji potrebno nezavisno Kosovo. Da li bi priznanje Kosova od strane Srbije riješilo brojna pitanja u regionu i šta bi to značilo za budućnost regiona?

SAMARDŽIĆ: Tek kad Srbija bude priznala da je Priština nezavisna od Beograda, a ona je nezavisna od Beograda 20 godina, moći ćemo da uđemo u procese koji ne samo da će voditi do zajedničke evropske budućnosti, nego i do nužne deetatizacije, svođenja države, i Srbije i Kosova, na osnovne funkcije, tako da one ne ometaju susjedske odnose, slobodno poslovanje, kretanje ljudi, roba, kapitala, ideja, tako da državne strukture ne komanduju medijima, kulturi, običajima, mentalitetima. Kako bismo došli do manje države i više slobode, moramo prethodno okončati procese izgradnje države. Isto važi za BiH. Hoću da Sarajevo i Mostar budu i moji gradovi, da budu bogati, uređeni, otvoreni, nasmijani, i da nema granice između Srbije i BiH, i to nije tako nemoguće.

Ima li na Balkanu dovoljno pametnih i mudrih glava da se izbore sa svim ovim decenijskim problemima i povedu nas u bolju budućnost?

SAMARDŽIĆ: Nakon likvidacije premijera Đinđića, a uvjeren sam da su o njemu najbolja mišljenja kod svih pametnih, mudrih ljudi i u BiH, Slovenija je požurila da uđe u NATO, mada prethodno nije bilo dovoljne većine za podršku takvoj odluci. Danas se suočavamo sa scenarijom likvidacije njegovog bliskog saradnika Đukanovića, koji nam je 1997-2000. aktivno pomagao da zločinački režim pošaljemo u prošlost. I u Hag. Pametne i mudre glave ne služe ničemu, ako nema političkog liderstva, pretpostavljam, i obratno. Svi koji se opiru našoj EU-NATO integraciji istovremeno su suprotstavljeni integraciji sopstvenih nacija, i, naravno, uspostavljanju novog prostora etničkog, kulturnog, političkog pluralizma. I oni to dobro znaju, zato sam uvjeren da su oni peta kolona Rusije, Kine i Turske, umjesto da služe potrebama svojih naroda i susjeda. Koji su takvi kakvi jesu. Kad zagusti, bogami, meni su najbolji na svijetu. I tako često.


(Vijesti.ba)

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...