SAD JE SVE JASNIJE: Američki ambasador otkrio šta su poručili Dodiku na sastanku u zgradi Predsjedništva BiH

„Sve promjene koje se predlažu, na njima se može raditi u skladu s Ustavom. Ideja da postoji alternativni put napretka je pogrešna. Sad BiH ima priliku da napreduje na putu ka članstvu u EU i NATO savez. U Zagrebu, u maju, lideri će biti pozvani na samit da razgovaraju o napretku BiH. Dakle, ovo nije vrijeme da se postavljaju ultimatumi i blokade“, rekao je Nelson za Radiosarajevo.ba.

  • Politika

  • 14. Feb. 2020  

  • 12

O sinoćnjem sastanku u zgradi Predsjedništva BiH na kojoj je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao sa ambasadorima Kvinte, ambasador SAD Eric Nelson za Radiosarajevo.ba rekao je slijedeće:

„Prijetnja da će se predstavnici RS povući iz odlučivanja u institucijama BiH je jako ozbiljna i mi pratimo razvoj situacije. Sinoć, zajedno sa svojim kolegama iz Europske unije, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Njemačke, imao sam sastanak sa Dodikom. Htjeli smo da shvatimo o čemu govori i šta se dešava, jasno smo mu kazali da je iznad svega vladavina zakona. Ono na šta se moramo fokusirati jeste teritorijalni integritet i suverenitet ove zemlje. Dodik je govorio o osnovnim promjenama Ustava BiH. Svaki Ustav treba mijenjati kroz ustavne metode i ti važni razgovori se moraju voditi u Parlamentu i mi smo ga pozvali da izbjegava opstruktivne aktivnosti koje neće pomoći postizanje bilo kakvog dogovora“, istakao je Nelson.

Dodao je da svako pitanje ustavnih reformi podrazumijeva postojanje konsenzusa koji treba graditi na mnogim reformama u ovoj zemlji.

„Sve promjene koje se predlažu, na njima se može raditi u skladu s Ustavom. Ideja da postoji alternativni put napretka je pogrešna. Sad BiH ima priliku da napreduje na putu ka članstvu u EU i NATO savez. U Zagrebu, u maju, lideri će biti pozvani na samit da razgovaraju o napretku BiH. Dakle, ovo nije vrijeme da se postavljaju ultimatumi i blokade“, naglasio je Nelson.

Kategoričan je da se svi nesporazumi u BiH moraju rješavati kroz parlamentarne procedure.

„Republika Srpska je sastavni dio Bosne i Hercegovine, njen uspjeh zavisi od uspjeha Bosne i Hercegovine. Državne institucije u BiH moraju funkcionisati i pružati usluge građanima, nije sporno da su mnogim institucijama u BiH potrebne reforme. To govore i građani kad stanu ispred konzulata neke države članice NATO ili EU u želji da napuste ovu zemlju. Neophodan je kompromis koji je ključan 25 godina nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ali, ima mnogo toga čime treba biti zadovoljan, institucije su izgrađene i nije vrijeme da se te institucije uništavaju. Ova zemlja ima svoj Ustav i on se može prilagoditi“, kazao je ambasador Nelson za Radiosarajevo.ba.

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...