OSUDA DODIKOVOG PONAŠANJA: "Ne postoji opravdanje da se na takvo pitanje odgovara vrijeđanjem"

Udruženje novinara Republike Srpske osuđuje današnje lično obraćanje srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika novinaru Radio-televizije BN Vladimiru Kovačeviću.

  • Društvo

  • 14. Feb. 2020  

  • 0

Oni su izrazili zabrinutost zbog takvog postupka i još jednom vršioce javnih funkcija podsjeća:

- Posao novinara kao poslenika javne misli i riječi jeste da traži odgovor na pitanja, za koja smatra da su u interesu javnosti,

- Postoji mogućnost da se nekome od osoba koje obavljaju javne funkcije postavi pitanje na koje nema odgovor, ali ne postoji opravdanje da se na takvo pitanje odgovara vrijeđanjem i iznošenjem kvalifikacija na račun novinara i/ili medijske kuće za koju novinar radi,

- Shodno tome, vršioci javnih funkcija, nemaju pravo da novinare na bilo koji način kvalifikuju i/ili da se prema njima odnose na način koji odstupa od normi pristojnog, uljudnog i odnosa u duhu obostranog uvažavanja.

Osnovnim pravilima međuljudskih odnosa, posebnu pažnju treba da posvete nosioci direktno izabranih funkcija, jer su oni ti koji predstavljaju zajednicu u cjelini i koji diktiraju trendove, poručuju iz Udruženja novinara Republike Srpske. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...