POGLED IZ ZAGREBA: "Dodik je jedan od najbizarnijih šefova neke države koju silom želi razbiti. Uz sufliranje Dragana Čovića"!

Najnoviju krizu u BiH, ponovno je izazvao Milorad Dodik, jedan od najbizarnijih šefova neke države koju silom želi razbiti i ne priznaje, ali uz sufliranje Dragana Čovića, lidera tamošnjih Hrvata, piše hrvaski novinar Vlado Vurušić u analizi objavljenoj u zagrebačkom Jutarnjem listu.

  • Regija

  • 15. Feb. 2020  15. Feb. 2020

  • 6

AUTOR: Vlado Vurušić

Milorad Dodik odbacio je odluku Ustavnog suda BiH, kojom se poljoprivredno zemljište proglašava vlasništvom i imovinom države BiH, a ne entiteta Republika Srpska. Milorad Dodik je odmah zajahao na prijetnjama o raspadu BiH i pokretanju procesa izlaska RS iz BiH, ali istodobno traži neke ključne promjene kako bi, po njemu, BiH mogla funkcionirati, uvlačeći pritom u priču i Hrvate BiH.

Tako se Milorad Dodik zabrinuo za Hrvate te podržava izmjene izbornog Zakona, tražeći da Hrvati samo biraju svog člana Predsjedništva, a za uzvrat Dragan Čović stao je iza Dodikova prijedloga da se iz Ustavnog suda “isključe” tri strana suca. 

Naime, podsjetimo da su za Zakon o zemljištu glasovala dvojica bošnjačkih sudaca te sve troje stranaca - Talijan, Moldavac i Makedonka - (suci stranci ne mogu biti iz Srbije i Hrvatske) dok su srpski i hrvatski suci glasovali protiv. Doduše, ustroj Ustavnog suda BiH određen je sporazumom iz Daytona, a iza njihove odluke stali su i Visoki međunarodni predstavnik u BiH te EU i SAD.

No, Milorad Dodik je čak zaprijetio da će povući dvojicu srpskih sudaca iz Ustavnog suda ne zadovolji li se njegovom zahtjevu. No, s druge strane, sve ovo se radi i zbog blokade euroatlantskih integracija BiH, koje su joj sve dalje.

Demokratski front Željka Komšića optužio je HDZ BiH da Rusija računa na HDZ BiH u borbi protiv priključenja BiH NATO-u, a i iz Hrvatske stranke BiH napali su Dragana Čovića da se “nakon povratka iz Moskve” priključio Dodikovoj blokadi BiH. Očito da je sadašnja kriza u BiH dobrim dijelom izazvana upravo zbog toga.

No, u subotu, 15. veljače, u Beogradu će se održati i sastanak srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića sa Srbima iz regije (zasad su najavljeni Dodik i predstavnici Srba iz Crne Gore), posvećen novonastaloj krizi u BiH, ali i napetostima u Crnoj Gori. 

Lider Bošnjaka Bakir Izetbegović napao je Dodika optužujući ga da za “puzajući državni udar”, ali je i poručio Draganu Čoviću da stajanjem uz Dodika, u sadašnjoj krizi, neće ostvariti izmjene izbornog zakona kakve očekuje. Bakir Izetbegović pozvao je Čovića da izabere jedan od dva moguća puta, odnosno da se prikloni “probosanskim snagama” jer u protivnom pogoduje razbijačima BiH.

Čoviću tako obje strane šalju poruke, a on je zasad više uz Dodika, ali je najavio i skori sastanaka s Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...