UH, POMJERIMO SE S MJESTA: Vraća li se Lajčak u BiH? Odluka pada u...

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borell predstavit će u ponedjeljak ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU-a ideju o imenovanju specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan...

  • Hronika

  • 15. Feb. 2020  15. Feb. 2020

  • 0

O tome će se prvi put formalno razgovarati u ponedjeljak na sastanku Vijeća za vanjske poslove, kojim predsjedava Borell, iako se o mogućnosti imenovanja spekuliralo mjesecima, prenosi Hayat.ba.

Prema pisanju Radiju Slobodna Evropa, zvaničnici EU-a kažu da je nejasno kakav će biti opseg funkcije, bilo geografski, bilo politički.

Ostaje nejasno i da li će predstavnik nadgledati cijeli Zapadni Balkan ili samo Kosovo i Bosnu i Hercegovinu, ali pretpostavlja se da će dijalog Beograda i Prištine biti u fokusu angažiranja budućeg predstavnika.

Prema pisanjima medija, na tu funkciju bi mogao biti izabran ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak, ali ta najava nije potvrđena.

Ovo nije prva najava da bi izaslanik EU mogao biti Lajčak. Prethodno je beogradski Blic iznio iste navode, a zatim je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić komentirao da ne isključuje takvu mogućnost.

Kako su najavili izvori iz EU-a, slijedeći ponedjeljak označit će samo početak rasprave, jer stvari tek treba da budu razjašnjene i da se isprate potrebne procedure. Kako je rečeno, službeno imenovanje očekuje se kasnije ove godine, a sve procedure trebalo bi da budu okončane do proljeća.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...